Foto: BoBo
Foto: BoBo

Celjske mesnine so lani čisti dobiček povečale za polovico in imele eno boljših let v svoji zgodovini. Letos pa je slika zaradi afriške prašičje kuge, zaradi katere so cene svinjine drastično poskočile, povsem drugačna. Zaradi te bolezni se je svinjina, ki je osnovna surovina Celjskih mesnin, na svetovnih trgih podražila tudi do 100 odstotkov. Na prihodke družbe to ne bo vplivalo, oklestilo pa bo letošnji načrtovani dobiček podjetja, je povedal direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Kot je pojasnil, družba takšnim podražitvam ne more slediti, če bi jih vgradila v cene, bi sledil velik upad prodaje. Zato je drobnoprodajne cene mesa za zdaj povečala le za okoli 10 odstotkov, je dodal. Afriška prašičja kuga, ki ni nevarna za ljudi, a je zelo prizadela domače in divje prašiče, se hitro širi po Evropi in Aziji.

V lanskem sicer uspešnem poslovanju so se po njegovih besedah pokazale nekatere posebnosti, ki se še bolj odražajo letos. To je predvsem rast stroškov dela, embalaže, energije, repromateriala in ravnanja z odpadnimi surovinami.

Družba trenutno zaposluje 365 delavcev, a ima težave z zaposlovanjem. Najbolj primanjkuje delovne sile v zakolu in predelavi mesa, kjer so delovne razmere težke in so potrebna specifična znanja. Po Krivčevih besedah so se rešitve težav z delovno silo letos lotili z uvozom približno 30 delavcev iz držav nekdanje Jugoslavije.

Celjske mesnine so lani ustvarile 2,8 milijona evrov čistega dobička, kar je okoli 55 odstotkov več kot leto prej. Čisti prihodki od prodaje so se povečali za tri odstotke, na dobrih 85 milijonov evrov. Po Krivčevi oceni je lanski izid eden boljših v zgodovini Celjskih mesnin. Kot je zapisano v poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, je dobiček porasel predvsem na račun ugodne cene osnovne surovine.