Plinovod Foto: EPA
Plinovod Foto: EPA

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je na novinarski konferenci predstavil uredbi, sprejeti na torkovi dopisni seji vlade. Prva uredba zamejuje najvišjo ceno daljinskega ogrevanja na 98,7 evra na megavatno uro. Ukrep velja od 1. januarja letos, saj skladno z dogovori z direktorji pristojnih družb računi za ogrevanje za januar še niso bili izdani. Uredba velja do 30. aprila letos.

Po navedbah vlade se bodo z uredbo znižale cene stroškov ogrevanja v 18 sistemih daljinskega ogrevanja. Omejitev cene velja za odjemalce, ki toploto prevzemajo prek individualnega odjemnega mesta, kot tudi za tiste, ki to počnejo prek skupnega. Povprečne cene daljinskega ogrevanja v Sloveniji se sicer gibljejo od 45 evrov/MWh do 160 evrov/MWh brez DDV, tako da je omejena cena na spodnjem delu tega intervala, je dejal minister.

Direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, direktor Energetike Maribor Boris Novak. Foto: Twitter Vlade RS
Direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, direktor Energetike Maribor Boris Novak. Foto: Twitter Vlade RS

Kumer je spomnil, da je vlada oktobra sprejela ukrep zamejitve cen zemeljskega plina, misleč, da bo to imelo zadosten vpliv na drobnoprodajne cene toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja. "Določen del bremena smo želeli porazdeliti med same sisteme daljinskega ogrevanja in na občine. V velikem delu nam je uspelo, cene toplote so konkurenčne, zamejene in dostopne." V Mariboru, Trbovljah, Novi Gorici, na Ravnah na Koroškem ta ukrep ni zadostoval, je pojasnil minister. Zato je vlada pripravila uredbo, s katero naj bi prebivalcem omenjenih krajev omogočili znosne cene ogrevanja. Kumer je pozval tudi poslovodstva družb, kot sta Komunala Trbovlje in Energetika Maribor, da tudi sami pripravijo programe za določene ranljive skupine odjemalcev.

Položnice nižje tudi za 40 evrov

Direktor Energetike Maribor Boris Novak je medtem povedal, da bo rast stroškov ogrevanja zaradi vladne uredbe precej nižja, kot bi bila sicer. Medtem ko bi bila podražitev drugače 63-odstotna, bo zdaj po prvi oceni 22-odstotna, pri čemer bodo končni izračuni znani do konca tedna.

V stanovanju velikosti 53 kvadratnih metrov bi bila brez ukrepa vlade položnica za ogrevanje pri 145 evrih, po novem pa naj bi bila 109 evrov. V stanovanju velikosti 69 kvadratnih metrov pa naj bi bila namesto 186 evrov pri 140 evrih.

Novak ob tem verjame, da bodo v mariborski energetiki še naprej aktiven sogovornik vladi in da jim bo uspelo prebroditi preostale letošnje izzive. Pri tem je napovedal, da bodo v občinskem podjetju tudi sami izvedli potrebno poslovno in finančno optimizacijo, da bodo lahko nosili del bremena zamejitve cene ogrevanja.

V Trbovljah gospodinjstvom 15-odstotni popust na januarski položnici za ogrevanje

Sorodna novica Vlada omejila še najvišjo ceno za variabilni del toplote za gospodinjstva

"V Trbovljah so se odjemalci z izredno visokimi cenami ogrevanja soočili že sredi lanskega leta," je dejal direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič. V preteklih petih mesecih so po njegovih besedah poskušali zniževati ceno ogrevanja. V januarju so zaradi razmer na trgu in ukrepa zamejitve nabavnih cen plina z interventnim zakonom v komunali lahko znižalo cene ogrevanja. Obenem so opazili, da bodo zaradi nižjih temperatur računi za občane višji. "Ne glede na vladni ukrep bomo v Trbovljah dali 15-odstotni popust na ceno ogrevanja vsem gospodinjstvom."

Glušič je poudaril, da 87 od približno 4000 gospodinjstev, ki jim komunala zagotavlja ogrevanje, na mesec plačuje za stroške ogrevanja in tople vode do 200 evrov. "Uporabnikov, ki plačujejo položnice v višini 300, 400 evrov, je pri nas okoli dva odstotka," je pojasnil Glušič. Pozvali jih bodo, naj se na pomoč obrnejo na komunalo in občino.

Zaradi vladnega ukrepa bo po njegovih besedah za povprečnega občana v primerljivem stanovanju velikosti 70 kvadratnih metrov, v katerem živijo tri osebe in ki se nahaja v stavbi s toplotno izolacijo, postavka ogrevanja nižja za 34 evrov.

Tudi na Ravnah na Koroškem je prejšnji teden razburjenje v javnosti povzročila objavljena nova, višja cena toplote. Župan Tomaž Rožen je danes pozdravil ukrep vlade, ki bo po njegovih besedah vsaj nekoliko omilil draginjo. Po torkovi odločitvi vlade o omejitvi cen daljinskega ogrevanja bo namreč tarifa nižja tudi za prebivalce Raven, ki so priklopljeni na daljinsko ogrevanje.

Cena za gospodinjski odjem se je namreč s 1. januarjem letos v variabilnem delu spremenila s 55,7 evra na 140,1 evra na megavatno uro, po odločitvi vlade pa je najvišja dovoljena tarifna postavka, kot omenjeno, 98,7 evra. Sprememba pomeni za 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Ravnah v kurilni sezoni 2022/23 glede na sezono prej dvig skupne cene toplote za 20,3 odstotka, pred zamejitvijo z vladno uredbo pa bi bil skok 43,3-odstoten, kažejo podatki občine.

Poleg gospodinjstev se po občinah daljinsko ogrevajo tudi šole, vrtci in zdravstveni domovi. Kumer je danes povedal, da bo v kratkem sprejeta dopolnitev oktobrske uredbe, po kateri bo tudi za te zaščitene odjemalce veljala regulirana cena plina kot vhodnega energenta za pripravo toplote.

Vlada je izdala tudi uredbo o subvencijah za nakup lesnih peletov, ki sicer dopolnjuje ukrep, sprejet jeseni. Kot je pojasnil Kumer, se bo vsem, ki so lesne pelete kupili med 1. septembrom 2022 in 31. decembrom 2022, povrnil del stroškov. "V uredbi, ki smo jo sprejeli, smo podrobneje določili način izplačila in pogoje glede dokazil, ki jih morajo upravičenci izkazati v svoji prijavi."

Nižje cene daljinskega ogrevanja