Na cene hiš po vsej Sloveniji je vplivala predvsem gospodarska kriza in pomanjkanje zaupanja potrošnikov oziroma morebitnih kupcev. Foto: MMC RTV SLO
Na cene hiš po vsej Sloveniji je vplivala predvsem gospodarska kriza in pomanjkanje zaupanja potrošnikov oziroma morebitnih kupcev. Foto: MMC RTV SLO

Od leta 2005 do konca leta 2008 so cene hiš v Ljubljani zrasle za več kot 10 odastotkov letno. Lani so se cene znižale za 1,3 odstotka, kar se je po mnenju uredništva portala Slonep.si, od koder izhajajo podatki, zgodilo zaradi zmanjšanja povpraševanja kot posledice gospodarske krize in visokih cen hiš.

Leta 2008 so se cene hiš v okolici Ljubljane zvišale za 13,7 odstotka, lani pa so se cene v povprečju znižale za 1,4 odstotka. V zadnjem lanskem četrtetju se je povprečna oglaševana cena hiš v Ljubljani zvišala za 2,7 odstotka, kar pomeni, da se je končalo padanje cen, ki je trajalo vse od septembra 2008. Glede na razmere na nepremičninskem trgu je pričakovati, da bodo cene hiš še padale. Podobno se predvideva za okolico Ljubljane, kjer pa so se cene dvigovale že drugo četrtletje zapored. V zadnjem lanskem četrtletju so se cene hiš sicer dvignile v vseh regijah, razen v Zasavju.

Na cene hiš vplivala kriza in pomanjkanje zaupanja potrošnikov
Na cene hiš po vsej Sloveniji je vplivala predvsem gospodarska kriza in pomanjkanje zaupanja potrošnikov oziroma morebitnih kupcev. Cene so se lani v večini regij znižale, padec pa je bil med drugim tudi posledica intenzivne rasti v preteklih letih.

Kljub gospodarski krizi pa so se na Južnem Primorskem, Severnem Primorskem, Savinjskem, Notranjskem in v Posavju cene lani na letni ravni dvignile. Na Južnem Primorskem, kjer se prodajalci očitno zavedajo, da bližina morja pomeni tudi višje cene, se je rast kljub temu umirila. leta 2007 je bila še 17,5-odstotna, lani pa le še 3,4-odstotna.

Izjemo pa predstavlja Severna Primorska, kjer so bile cene hiš lani za 13,9 odstotka višje kot leto prej, za deset in več odstotkov letno pa se zvišujejo že od leta 2006. Razlog je najverjetneje povpraševanje, ki precej presega ponudbo.