Prvo polletje letošnjega leta je bilo v znamenju padanje cen stanovanj v Ljubljani in tudi v osrednji Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Prvo polletje letošnjega leta je bilo v znamenju padanje cen stanovanj v Ljubljani in tudi v osrednji Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Od junija 2008, odkar so cene dosegle vrhunec, so se v povprečju v Ljubljani znižale za osem odstotkov, v osrednji Sloveniji pa za 15,5 odstotka, kažejo podatki portala Slonep.net.

V povprečju so bile cene stanovanj še vedno najvišje v Ljubljani, kjer so znašale 2.671 evrov na kvadratni meter, in na Južnem Primorskem, kjer so dosegale 2.552 evrov na kvadratni meter. Najnižje cene v zadnjem četrtletju pa so imele nepremičnine na Koroškem (945 evrov na kvadratni meter), v Posavju (1.003 evre na kvadratni meter) in v Zasavju (1.008 evrov na kvadratni meter).

Najemnine v primerjavi izpred dveh let nižje za 23 odstotkov
Nižajo se tudi cene najemnin stanovanj, pri čemer se intenziteta vsako četrtletje zmanjšuje, opažajo na nepremičninskem portalu. V drugem letošnjem četrtletju se je povprečna oglaševana najemnina znižala za 1,9 odstotka. Glede na junij 2009 je bila letos junija nižja za 11 odstotkov, glede na junij 2008 pa za 23 odstotkov.

Nekoliko nižje tudi cene in najemnine hiš
V drugem letošnjem četrtletju se je znižala tudi povprečna oglaševana cena kvadratnega metra hiše v Ljubljani, in sicer za 2,2 odstotka, medtem ko je v okolici Ljubljane povprečna oglaševana cena ostala praktično nespremenjena. Znižale so se tudi povprečne oglaševane najemnine hiš v Ljubljani, in sicer za pet odstotkov, oglaševane cene pisarniških prostorov pa so bile nižje za 3,5 odstotka in so v povprečju znašale 1.693 evra na kvadratni meter. Oglaševane najemnine pisarniških prostorov v Ljubljani ostajajo nespremenjene.

Trendi pri zemljiščih ostajajo enaki
Povprečna oglaševana cena zazidljivih zemljišč v Ljubljani se je med aprilom in junijem znižala za 6,5 odstotka, v osrednji Sloveniji (brez Ljubljane) pa se je zvišala za 8,9 odstotka. V Pomurju in Posavju se cene še vedno znižujejo. Padanje na Koroškem se je ustavilo, že tretje četrtletje zapored pa so stabilne tudi cene na Južnem Primorskem. Glede na pretekla merjenja izstopa le Gorenjska, kjer se je povprečna oglaševana cena v zadnjem četrtletju znižala za 10,3 odstotka, glede na junij lani pa kar za 17 odstotkov.