Zato banke krepijo aktivnosti za obvladovanje tveganj digitalnega poslovanja, je bilo slišati na skupščini združenja bank.

Članice Združenja bank Slovenije, to so banke, hranilnice in lizing družbe, so se na skupščini zbrale danes v Ljubljani. V uvodu je navzoče nagovorila direktorica združenja Stanislava Zadravec Caprirolo, ki je poudarila, da je bilo izvajanje aktivnosti združenja bank tudi v preteklem letu povezano s podporo sektorju na različnih področjih poslovanja.

Delovanje Združenja bank Slovenije je bilo še tudi v letu 2022 zaznamovano z razmerami pandemije covida-19. Negativne posledice pandemije za gospodarstvo so bile sicer manjše od predvidenih, a še preden so se stabilizirale razmere po njej, smo se spopadli z energetsko krizo in pritiski na stroške energije ter surovin kot posledico ruske agresije na Ukrajino, so njene besede povzeli v sporočilu za javnost.

Medtem ko je pandemija pospešila procese digitalizacije, gospodarske razmere, ki so posledica vojne, pospešujejo prizadevanje za dosego strateških ciljev glede energetske diverzifikacije in neodvisnosti ter trajnostnega prehoda, je povedala Zadravec Caprirolo.

Namestnica predsednika nadzornega sveta Združenja Vojka Ravbar je poudarila pomembnost skupnih naporov bančnega sektorja za podporo gospodarstvu in prebivalstvu. Povedala je, da se bo leto 2022 v zgodovinski spomin zapisalo po agresiji Rusije na Ukrajino. Ta je v ospredje postavila vprašanje varnosti in energetske odvisnosti ter pospešila doseganje ciljev na področju zelenega in trajnostnega prehoda. Posebej v prvem obdobju po izbruhu vojne je bilo zato ključnega pomena sodelovanje vseh, vključno z nadzornikom.

Bančni sektor je po njenih besedah energetsko krizo pričakal v dobri kondiciji in pripravljen podpreti gospodarstvo tako likvidnostno kot tudi investicijsko. Pri prehodu v nizkoogljično družbo in energetsko diverzifikacijo bodo banke odigrale eno najpomembnejših vlog, saj lahko usmerjajo sredstva v naložbe, ki so družbeno in okoljsko odgovorne, je prepričana. Če želimo izkoristiti te priložnosti, pa je po njenih besedah zelo pomembno sodelovanje vseh, tako gospodarstva kakor tudi politike in regulatorja.

Razmere so tudi v letu 2022 od bančnega sektorja zahtevale nadaljnje investicije v razvoj tehnologije za ponujanje finančnih storitev, predvsem v uporabniško izkušnjo in tudi na področju zagotavljanja varnosti. Zaradi vojne in sankcij se je izrazito povečala izpostavljenost tveganju pranja denarja in financiranja terorizma ter izpostavljenost vsem oblikam kibernetskega tveganja. Zato banke in združenje še naprej, tudi v sodelovanju z drugimi nacionalnimi institucijami, krepijo tudi aktivnosti na področju ozaveščanja, kako obvladovati tveganja digitalnega poslovanja.