Z deflacijo se kupna moč denarja povečuje. Foto: Reuters
Z deflacijo se kupna moč denarja povečuje. Foto: Reuters

Nižje cene naftnih derivatov so k marčni deflaciji prispevale eno odstotno točko. Tekoča goriva so bila glede na lanski marec cenejša za 22,2 odstotka, goriva in maziva pa za 14,6 odstotka, je razvidno iz danes objavljenih podatkov državnega statističnega urada.

Za 7,3 odstotka nižje cene počitniških paketov so k deflaciji prispevale 0,2 odstotne točke, prav toliko pa tudi za 3,9 odstotka cenejši osebni avtomobili. Po 0,1 odstotne točke so deflacijo krepile še nižje cene daljinske energije (-9,4 odstotka) in plina (-5,2 odstotka).

Dražja telefon in medmrežje
Na drugi strani so letno deflacijo za 0,2 odstotne točke ublažile dražje telefonske in internetne storitve (za 4,2 odstotka), po 0,1 odstotne točke pa so prispevale še višje cene nastanitvenih storitev (za 6,9 odstotka), obutve (za 5,2 odstotka), sadja (za 3,5 odstotka), elektrike (za 3,4 odstotka) ter komunalnih in drugih storitev (za 1,7 odstotka).

V enem letu se je blago v povprečju pocenilo za 1,6 odstotka, medtem ko so se storitve podražile za 0,6 odstotka. Blago dnevne porabe in trajno blago sta se pocenili (za 1,9 odstotka oz. za 1,4 odstotka), poltrajno blago pa se je podražilo za 0,1 odstotka.

Mesečno 0,7-odstotno inflacijo so medtem najbolj zvišale višje cene obleke in obutve, potem ko so se končali popusti in so trgovine prešle na novo kolekcijo. Za 9,7 odstotka dražja obleka in za 6,7 odstotka dražja obutev sta k inflaciji prispevali 0,6 odstotne točke.

Po 0,1 odstotne točke so k inflaciji prispevale še dražja športna oprema (za 17,8 odstotka), naftni derivati (tekoča goriva so se podražila za pet odstotkov, goriva in maziva za 0,7 odstotka) in hrana (za 0,3 odstotka).

Inflacijo so na drugi strani po 0,1 odstotne točke nižale cene mesa, ki so bile nižje za 1,7 odstotka, in vse druge marčne pocenitve.

Tudi letno gibanje cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU-ju, je bilo marca negativno, cene so se znižale za 0,9 odstotka, potem ko je bil pred enim letom padec 0,4-odstoten.