Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko so v javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve RS – JGZ Brdo v ponedeljek potrdili, da je Državna revizijska komisija (DRK) odločila, da je pri razpisu za prenovo Hotela Brdo potrebna manjša korekcija in s tem dopolnitev razpisa, je svojo odločitev pojasnila tudi revizijska komisija.

Kot so sporočili iz ustanove, so delno ugodili revizijskemu zahtevku družbe Dema Plus iz Ljubljane in razveljavili nekatere določbe dokumentacije v povezavi z oddajo javnega naročila. Zahtevek za revizijo je sicer podal tudi Kolektor Koling, a jo je še pred končno odločitvijo komisije umaknil.

DRK je ugotovil, da je naročnik, generalni sekretariat vlade, ravnal v nasprotju z določbami zakona o javnem naročanju s tem, ko je zahteval izkazovanje referenčnih poslov, ki so bili izvedeni na turističnih objektih s kategorijo nastanitve štirih zvezdic.

Naročnik namreč ni navedel utemeljenih razlogov za razlikovanje med gospodarskimi subjekti, ki so izvedli zahtevana dela na objektu, katerega upravljavec nudi visoko raven storitev nastanitve, in tistimi, katerih upravljavec nudi nižjo raven storitev.

Prav tako je DRK ugotovil, da je naročnik ravnal v nasprotju z določbami zakona s tem, ko je zahteval izkušnje s projektov, ki so bili financirani z nepovratnimi evropskimi sredstvi. Naročnik namreč ni navedel utemeljenih razlogov za razlikovanje med gospodarskimi subjekti, ki so uspešno izdelali projektno dokumentacijo za projekt, financiran z nepovratnimi evropskimi sredstvi, in tistimi, ki so to uspešno izdelali za projekt brez sofinanciranja.

Državna revizijska komisija je ugotovila tudi nezakonitost naročnikove zahteve, da morajo kandidati izpolnjevati zahteve gradbene zakonodaje, s katerimi se morajo izvajalci gradbeništva uskladiti šele do maja 2022.

Dopolnitev razpisa

Vlagatelj Dema Plus pa v zahtevku za revizijo ni izkazal naročnikovih kršitev pri oblikovanju drugih določb dokumentacije, povezane z oddajo omenjenega javnega naročila, kot so na primer rok za prejem prijav, merila za oddajo javnega naročila, zahtevana višina bonitetne ocene in zahtevana višina letnega prometa.

Na podlagi revizijskih ugotovitev bo generalni sekretariat vlade v naslednjih dneh objavil dopolnitev razpisa. Z izborom izvajalca se sicer precej mudi, saj se približuje 1. julij 2021, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU-ja, ko bo večji del dogodkov potekal prav na posestvu Brdo.

Hotel Brdo bi bil reprezentativni namestitveni objekt v času predsedovanja. Zaradi načrtovane prenove je zaprt že vse od aprila lani, ko so se začele priprave na obsežno prenovo in razširitev hotela. Hotel so takrat tudi izpraznili, zato ga brez prenove ni mogoče znova odpreti.

Ker so bile vse ponudbe za izvedbo del previsoke in so se gibale okoli 40 milijonov evrov, je generalni sekretariat vlade postopek ustavil in sklenil, da javnega naročila ne odda. Novo vodstvo se je nato odločilo za cenejšo in hitrejšo prenovo hotela, ki bi stala okoli osem milijonov evrov in bi bila lahko končana v osmih mesecih.