Kratkotrajnega bolniškega dopusta zaposleni niso množično izkoriščali. Foto: Pixabay
Kratkotrajnega bolniškega dopusta zaposleni niso množično izkoriščali. Foto: Pixabay

Ob sprejetju so se pojavili številni pomisleki, da bodo delavci to pravico množično izkoriščali, a podatki kažejo, da se to ni zgodilo.

Slabo počutje, boleče grlo, povišana temperatura, sum okužbe s koronavirusom. To so nekateri razlogi, da delavci ostanejo doma in uveljavljajo pravico do kratkotrajnega bolniškega dopusta, brez potrdila zdravnika. To možnost bolniške odsotnosti je izkoristilo okoli 10 tisoč delavcev, od tega več zaposlenih v zasebnem sektorju.

Število bolnikov v zasebnem sektorju, ki so bili kratkotrajno odsotni z dela, je bilo od lanskega oktobra do konca julija dobrih 7300. V javnem sektorju pa je bilo takih približno 2400. "Breme nadomestila za te tri dni odsotnosti brez bolniškega lista krije proračun. ZZZS je pa tisti, ki delodajalcu refundira ta izdatek," je za TV Slovenija pojasnila Ana Vodičar z ZZZS-ja. Takih izplačil je bilo do zdaj za skoraj dva milijona evrov.

"Ko se je zakon sprejemal, moram povedati, da je zavod načrtoval, da bo tega koriščenja nekoliko več, kot ga imamo zdaj v praksi … Letošnje leto je bilo posebno in je bilo dejansko tudi manj obolenj, ki so terjala bolniško odsotnost z dela," je še dejala Ana Vodičar.

"Mi spodbujamo paciente, naj to uporabijo, ampak zdi se mi, da delodajalci še vedno želijo neki uraden dokument od zdravnika, da je bil njihov zaposleni res bolan," je dejala Tadeja Čerin, vodja zdravstvenega varstva odraslih ZD-ja Ljubljana Moste-Polje.

Zdravnica Tadeja Čerin poziva, da naj oboleli, še posebej v hladnejših mesecih, ko je respiratornih in prehladnih obolenj še več kot sicer, narašča pa tudi število covidnih bolnikov, ostanejo doma, dokler ne ozdravijo.

Kratkotrajna bolniška le malo v rabi