Tržni delež električnih vozil na baterijski pogon se je na letni ravni več kot podvojil in zdaj znaša 7,5 odstotka, medtem ko so priključni hibridi predstavljali 8,4 odstotka vseh novih prodanih avtomobilov, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA).

Tržni delež električnih vozil na baterijski pogon je v enakem obdobju lani znašal 3,5 odstotka. Po podatkih ACEA se je v drugem letošnjem četrtletju močno povečalo tudi povpraševanje po hibridnih avtomobilih, ki zdaj predstavljajo 19,3 odstotka vseh registriranih avtomobilov v EU.

Istočasno pa se je skrčil tržni delež avtomobilov na tradicionalne pogone kot sta bencin in dizel. Skupaj predstavljata 62,2 odstotka vseh na novo prodanih avtomobilov.

Vozila na dizelski pogon so predstavljala 20,4-odstotni delež vseh prodanih vozil, medtem ko je v enakem obdobju lani ta znašal 29,4 odstotka. Avtomobili na bencinski pogon pa so predstavljali 41,8-odstotni delež, medtem ko je lani ta znašal 51,9 odstotka.

Med letošnjim aprilom in junijem je bilo registriranih 231,6 odstotka več avtomobilov na baterijski pogon kot lani in tako doseglo številko 210.298 avtomobilov.

V Sloveniji je prodaja avtomobilov na baterijski pogon v drugem četrtletju rahlo narasla. Prodanih je bilo 366 tovrstnih avtomobilov, kar je 13,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Največjo rast, kar 3900-odstotno, so pri nas zabeležili priključni hibridi. Teh je bilo med aprilom in junijem prodanih 40, medtem ko je bil lani prodan en.

Hibridnih električnih vozil je bilo registriranih 935, kar je 195-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Delež avtomobilov na bencinski pogon se je povečal za 4,9 odstotka oziroma za 8716 vozil.

V drugem četrtletju pa je upadlo število dizelskih avtomobilov. Prodanih je bilo namreč 3842 tovrstnih vozil, kar je 14,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, je še mogoče razbrati iz podatkov, objavljenih na spletni strani ACEA.