V sindikatu novinarjev ocenjujejo, da gre za zmanjševanje pravnih tveganj. Foto: BoBo
V sindikatu novinarjev ocenjujejo, da gre za zmanjševanje pravnih tveganj. Foto: BoBo
false
Honorarni sodelavci Dela so prejšnjo sredo, na dan prodaje družbe FMR-ju, dobili aneks k pogodbi o avtorskem delu, s katerim se dodaja 5a. člen, ki navaja, da bo Delo na svojem sedežu dajalo avtorjem v najem delovna sredstva v vrednosti 30,50 evra vključno z DDV-jem na mesec. Foto: Twitter

Honorarni sodelavci Dela so prejšnjo sredo, na dan prodaje družbe FMR-ju, dobili aneks k pogodbi o avtorskem delu, s katerim se dodaja 5a. člen, ki navaja, da bo Delo na svojem sedežu dajalo avtorjem v najem delovna sredstva v znesku 30,50 evra vključno z DDV-jem na mesec. Najemnina pa bi se "kompenzirala" ob izplačilu honorarja.

Vodja novinarskega sindikata Dela Mario Belovič pravi, da je v ozadju najbrž le poskus, da stalni honorarni sodelavci, ki opravljajo enaka dela kot redno zaposleni, ne bi imeli možnosti, da delodajalce iztožijo, ker jih kljub izpolnjevanju vseh pogojev nočejo redno zaposliti.

"Menimo, da gre za poskus zmanjševanja pravnih tveganj na ravni družbe, da bi se prostovoljni honorarni sodelavci odrekli nekaterim elementom rednega delovnega razmerja," pravi Belovič in dodaja, da številni stalni honorarni sodelavci opravljajo delo, ki ima vse elemente rednega delovnega razmerja, zato je to lahko predmet postopkov pri inšpektoratu za delo ali morebitnih tožb. S tem, ko bi se odpovedali uporabi računalnika, po Belovičevih besedah uprava Dela najbrž tolmači, da bi se pravno zavarovali pred morebitnimi tožbami. "Vendar po našem mnenju tudi to ne vzdrži," še dodaja Belovič.

Delo: Gre za zagotavljanje vzdržnosti poslovanja
V časopisni hiši Delo so za MMC omenjeni aneks potrdili. Kot so sporočili, je to "zgolj eden izmed ukrepov za zagotavljanje vzdržnosti poslovanja". "Zaradi nadaljnjega zaostrovanja razmer na medijskem trgu je uprava namreč pripravila različne ukrepe, s katerimi blaži vpliv zaostrenih razmer in zagotavlja dolgoročno poslovanje družbe v okviru poslovnega načrta in dolgoročne strategije družbe."

Kot so že dodali, Delo postopoma zmanjšuje število honorarnih sodelavcev.