Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vlada je v osnutku sedmega svežnja protikriznih ukrepov določila začasno zamrznitev višine minimalne plače. Tega predloga sicer v osnutku sedmega protikoronskega zakona, ki so ga prejeli socialni partnerji, ni. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v oddaji Svet na Kanalu A dejal, da bo tako tudi ostalo, če jim ne uspe doseči kompromisa.

Na seji ESS-ja je minister predlagal kompromisni predlog, po katerem bi bila nova formula za izračun minimalne plače uveljavljena šele 1. aprila in ne 1. januarja. Do konca septembra bi stroške zvišanja krila država, nato pa delodajalci. "Na žalost ta kompromis ni bil sprejet," je povedal. Predlog sedmega protikoronskega zakona bi lahko vlada sprejela že v soboto, kar bi pomenilo, da znova ne bi bil usklajen s socialnimi partnerji.

"Opravili smo poglobljeno razpravo, dolgo več kot dve uri, in ugotovili, da sporazuma med socialnimi partnerji o tem ne bo in da nimamo enotne rešitve. Delodajalska stran predlaga zamrznitev zakona, sindikalna temu nasprotuje in zahtevamo, da se minimalna plača uskladi, tako kot je bilo predvideno," je po seji ESS-ja dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

V osnutku PKP7 prav tako ni več predloga o upokojevanju za starejše od 65 let s 40-imi leti delovne dobe.

Sindikati nadaljujejo s pripravami na stavko

Sindikati napovedujejo stavkovne dejavnosti

Sindikati, ki so do predlogov za zamrznitev minimalne plače zelo kritični, sicer ob njihovi uresničitvi napovedujejo stavko in druge oblike sindikalnega boja. Pobudi Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije so se pridružili tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ter Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam.

Sorodna novica Šmuc: Dostojno plačo smo že dosegli; Jerkič: Nižanje prejemkov najnižje plačanih ni rešitev

Predlog, da se plača dvigne z davčno olajšavo

Delodajalci medtem poudarjajo, da si zvišanja minimalne plače ob že tako globoki koronavirusni krizi ne morejo privoščiti. Za zamrznitev minimalne plače se zavzemajo tudi trgovinska zbornica in delodajalski združenji – Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. Danes je svojo podporo izrazilo tudi Združenje kovinskih materialov in nekovin pri Gospodarski zbornici Slovenije.

"Industrija je v izrednih razmerah, ki so posledica višje sile, zato je treba temu primerno ukrepati," so prepričani. Upravni odbor združenja ob tem predlaga, da se učinek dviga minimalne plače doseže na drug način, npr. z davčno olajšavo, tako da ne bo dviga bruto zneska minimalne plače, s priznano olajšavo pa se dvigne neto znesek minimalne plače.

Brez bistvenega napredka glede zakona o demografskem skladu

Socialni partnerji so se na seji seznanili tudi z vmesnim poročilom pogajalske skupine ESS-ja za pripravo zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki ne kaže bistvenega napredka. Kot je povedala predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič, se bodo pogajanja glede zakona o demografskem skladu še nadaljevala. Tudi generalna direktorica GZS-ja Sonja Šmuc je dejala, da stališč niso spreminjali.

Podobno velja glede zakona o dolgotrajni oskrbi, pri katerem so pogajanja uspešnejša. "Zataknilo se je pri virih financiranja, pri čemer je finančni minister Andrej Šircelj napovedal, da bodo do prvega tedna v januarja posredovali načrt financiranja," je pojasnila Jerkičeva.

Člani ESS-ja so obravnavali tudi osnutek nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, poročilo o nadaljevanju aktivnosti glede digitalne pismenosti v Sloveniji in poročilo strokovnega odbora ESS za pripravo smernic za izvajanje aktivne politike zaposlovanja za obdobje 2021–2025.