Potem ko se je letošnje leto za Petrol začelo skladno z načrti, so se marca s pojavom pandemije poslovne razmere zelo zaostrile. Ukrepi za omejevanje gibanja ljudi so vplivali na znatne padce prodaje proizvodov iz nafte, odraz gospodarskih gibanj pa so tudi nižje cene nafte, so objavo polletnih rezultatov pospremili v Petrolu.

Konec junija je skupina Petrol, ki zaposluje 5256 ljudi, upravljala 510 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 318, na Hrvaškem 110, v Bosni in Hercegovini 42, v Srbiji 15, v Črni gori 15 in na Kosovu 10. Foto: BoBo
Konec junija je skupina Petrol, ki zaposluje 5256 ljudi, upravljala 510 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 318, na Hrvaškem 110, v Bosni in Hercegovini 42, v Srbiji 15, v Črni gori 15 in na Kosovu 10. Foto: BoBo

Skupina Petrol je v prvih šestih mesecih ob padcu prodaje proizvodov iz nafte ustvarila 178,8 milijona evrov prilagojenega kosmatega dobička, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je dosegel 27,4 milijona evrov in je bil za 44 odstotkov nižji od primerljivega lanskega.

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je znašal 64,3 milijona evrov oz. 22 odstotkov manj, je pa ta v primerjavi s ključnimi tekmeci v regiji boljši.

Količinska prodaja goriv je upadla za 18 odstotkov, skupina je v polletju prodala 1,5 milijona ton proizvodov iz nafte. Največji padec prodaje je Petrol imel na slovenskem trgu, kjer je v polletju prodal za 24 odstotkov manj proizvodov iz nafte. Na trgih jugovzhodne Evrope je bil padec prodaje dveodstoten, na trgih EU-ja, kjer Petrol prodaja predvsem dizelsko gorivo, pa 21-odstoten.

Poslovnega načrta ne bodo mogli realizirati

V družbi ob tem tudi poudarjajo, da letošnjega poslovnega načrta zaradi pandemije koronavirusa in s tem povzročene gospodarske krize ne bo mogoče realizirati. Konec lanskega leta je Petrol za 2020 načrtoval 6,4 milijarde evrov prihodkov, EBITDA v višini 214,8 milijona evrov in čisti dobiček v višini 109,8 milijona evrov.

Glede na oceno znižanja prodaje v prihodnjih mesecih, ukrepe za racionalizacijo stroškov in prilagajanje obsega investicij bi skupina Petrol letos lahko dosegla EBITDA v višini med 73 in 79 odstotkov lani ustvarjenega EBITDA oz. v višini med 77 odstotkov do 84 odstotkov lanskega EBITDA brez enkratnih dogodkov.

Nov član uprave

Sicer pa je nadzorni svet v četrtek imenoval novega člana uprave. Upravi pod vodstvom Nade Drobne Popović se je namreč pridružil Jože Smolič, ki prevzema delovna področja, povezana s prodajo. Uprava je tako zdaj petčlanska. Poleg Drobne Popovićeve in Smoliča so v njej še Matija Bitenc, Jože Bajuk in Ika Krevzel Panić.