Newyorški Dow Jones (12.653 točk) je v ponedeljek izgubil 0,05 odstotka. Foto: Reuters
Newyorški Dow Jones (12.653 točk) je v ponedeljek izgubil 0,05 odstotka. Foto: Reuters
Tokijski Nikkei se je januarja povzpel za štiri odstotke. Tako dobre predstave osrednjega delniškega indeksa v prvem mesecu leta Japonci niso doživeli že 13 let. Foto: EPA

Dogovor med grško vlado in zasebnimi upniki naj bi bil sklenjen do konca tedna, kar bo prvi korak do novega posojila, ki ga Atene potrebujejo za poplačilo obveznic, ki zapadejo marca. Vrednost evra se je povzpela nad 1,32 dolarja, vodilni evropski delniški indeksi, ki so v ponedeljek v povprečju zdrsnili na dvotedensko dno, pa so pridobili tudi več kot odstotek. Januar bo, kot kaže, res donosen mesec, saj je indeks MSCI, ki meri predstavo največjih svetovnih družb, trenutno za skoraj šest odstotkov v plusu.

Finančne krivulje: Sentiment pri trgovanju z delnicami zlatih rudnikov je relativno pesimističen, tako da vlagatelji v prihodnje očitno pričakujejo nižje cene zlata.


Portugalski grozi grški scenarij
Pravega vzroka za optimizem sicer ni, saj naj bi šla po grški poti tudi Portugalska. Donos njene desetletne obveznice je poskočil nad 17 odstotkov (donos primerljive slovenske obveznice je medtem padel pod 6,50 odstotka) in vedno več je ugibanja, ali ne bo vlada v Lizboni prisiljena zaprositi za nov sveženj pomoči, upniki pa, podobno kot v grškem primeru, sprejeti z delnim odpisom dolgov. Tudi makroekonomske novice niso prav spodbudne. Nemška prodaja na drobno je decembra nepričakovano padla, prav tako je v Franciji predbožična prodaja nazadovala.

SBI TOP dosegel najvišjo letošnjo vrednost
Na Ljubljanski borzi je v zadnjih minutah indeks SBI TOP občutno porasel in dan končal z 1,39-odstotnim pribitkom. S tem je postavil najvišjo letošnjo vrednost 597 točk. Toda promet je še vedno nizek. Za 367 tisoč evrov ga je bilo s Krkinimi delnicami, ki so se tokrat pogumneje povzpele nad 50 evrov in bile na koncu vredne 50,5 evra. Več kot štiriodstotna rast je uspela Mercatorju (dnevni vrh pri 145,7 evra) in Gorenju (4,19 evra).

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

LUKA KOPER

+6,25 %

8,50 EUR

GORENJE

+4,44 %

4,19

MERCATOR

+4,07 %

145,70

ZAV. TRIGLAV

+2,85 %

10,82

KRKA

+1,17 %

50,50

TELEKOM

+0,70 %

72,00

PETROL

-0,58 %

170,00

NOVA KBM

-1,26 %

3,135


Zavrnjen predlog o dokapitalizaciji
Tečaj Pivovarne Laško je ostal skoraj nespremenjen pri 9,52 evra. Delničarji Pivovarne Laško, ki je močno prezadolžena (letno plačuje 25 milijonov evrov obresti) na ponedeljkovi skupščini niso sprejeli predloga za dokapitalizacijo. Skupščina je le soglašala s preoblikovanjem skupine v pogodbeni koncern, čeprav je temu nasprotovala Nova Ljubljanska banka. Delničarji pozivajo banke, naj marca reprogramirajo posojila.

Druge možnosti za povečanje kapitala
"Zdelo bi se mi skrajno nepošteno, če banke tega ne bodo storile, čeprav nova posojila nič ne rešijo na dolgi rok," je za Radio Slovenija povedal analitik Simon Mastnak, medtem ko Matej Tomažin meni, da bi lahko uprava pripravila tudi kakšen nov scenarij "Lahko razišče druge možnosti. Na primer da dokapitalizacija podjetja ne bi potekala z izdajo novih delnic, ampak z izdajo obveznic ali zamenljivih obveznic za lastniški kapital."