V Društvu so z akcijo proti elektrodistributerjem sicer končali, a bodo njihovo delovanje še naprej spremljali. Foto: MMC RTV SLO
V Društvu so z akcijo proti elektrodistributerjem sicer končali, a bodo njihovo delovanje še naprej spremljali. Foto: MMC RTV SLO

Če smo tiho, kolaboriramo z neumnostjo!

Predsednik Društva Rado Pezdir


"Zmaga je dosežena," je izjavil predsednik Društva za vračilo preplačane električne energije Rado Pezdir. Po njihovih podatkih so se namreč elektrodistributerji odločili za samovračanje s pobotom pri položnicah, in to pravilno izvajajo: Znesek preplačane elektrike, davek na dodano vrednost in zamudne obresti. Akcijo ocenjuje kot pozitivno, saj je društvo pooblastilo 73.297 gospodinjstev, to naj bi predstavljalo skoraj 10 odstotkov prebivalstva Slovenije, odmevna pa da je bila tudi v Evropski uniji.
"Akcija je v celoti pozitivna, nobena politična stran se ni vmešala, to je bil skoraj referendum za pravno državo," je izjavil Pezdir. Grenak okus ostaja le zaradi današnje cene električne energije, ki po njegovem mnenju ostaja na isti, kartelni ravni. Elektrodistributerji so namreč kartelne cene najprej odpravili, mesec zatem pa vsak posebej spet dvignili na isto raven, trdi Pezdir: "Spornih 6 odstotkov še vedno ostaja. Vsakič, ko odprem položnico, je na njej še vedno kartelna cena."
Vseeno pa so v Društvu z akcijo končali, in kot pravijo, jih čaka naslednja stopnička: preimenovanje in razmislek o naslednjem cilju, saj je na društvo prispelo več kot sto pobud o mogočih akcijah.

Preimenovanje in provizije na bankomatih
Društvo se bo predvidoma preimenovalo v Društvo za pravno državo in pripravilo načrt za akcijo proti, kot pravi Pezdir, bančnemu kartelu in neupravičenim provizijam na bančnih avtomatih. Banke so namreč v kartelnem dogovoru računale provizije za dvige na bankomatih tistim bankam, ki niso članice kartela. Urad za varstvo konkurence je razsodil, da so kartelne odločitve bank nične. "A kaj se je zgodilo? Nič, spet ignoriranje pravnega reda republike Slovenije," je izjavil Pezdir.

Pezdir: Kdor molči, kolaborira z neumnostjo
"To je naša država, če smo tiho, kolaboriramo z neumnostjo. To smo 20 let prenašali, ni nam več treba, zanamcem ne bomo pustili takega razsula. Za moje pojme človek, ki ima kaj povedati in voljo do dela, ne sme biti tiho, sicer si lahko kupi pištolo in se ustreli v taki državi, kot je ta," je Pezdir ostro pozval k ukrepanju ob nepravilnostih. Zadovoljen je z veliko podporo med civilnimi iniciativami in mediji, pa tudi z odmevom v Evropski uniji, saj je zadevo začela opazovati tudi Evropska komisija kot edinstven primer tovrstnega načina razgradnje kartela, meni.

Akcija v številkah
73.297 gospodinjstev je po regijah porazdeljenih: Maribor 20.719 gospodinjstev, v Ljubljani 21.469, v Celju 17.287, na Gorenjskem 8779 in na Primorskem 5043. Spletno stran je v času trajanja akcije obiskalo 560.000 obiskovalcev, ki so prihajali iz 60 različnih držav.

Kaj lahko stori uporabnik za pravilno vračanje?
- Tista gospodinjstva, ki so za ukrepanje pooblastila društvo, se lahko nanje obrnejo tudi za sprotno preverjanje o pravilnosti vračanja preplačila.
- Vsi drugi se lahko obrnejo na Zvezo potrošnikov.
- Na spletni strani Elektro Gorenjska lahko izračunajo, ali so njihovi zneski na položnici pravilni.

Z Elektra Celje so sporočili, da so že poračunali večino preplačane elektrike z avgustovskimi računi. Preostanek odjemalcev bo vračila prejel v naslednjih dneh.

Če smo tiho, kolaboriramo z neumnostjo!

Predsednik Društva Rado Pezdir