Skupščina je potrdila nasprotni predlog Modre zavarovalnice in pooblaščencev ter v nadzorni svet Telekoma Slovenije namesto predlaganega Mateja Kovača imenovala Boruta Jamnika, namesto predlaganega Matjaža Savodnika pa Bernardo Babič. Foto: BoBo
Skupščina je potrdila nasprotni predlog Modre zavarovalnice in pooblaščencev ter v nadzorni svet Telekoma Slovenije namesto predlaganega Mateja Kovača imenovala Boruta Jamnika, namesto predlaganega Matjaža Savodnika pa Bernardo Babič. Foto: BoBo
Telekom in Sod z novimi nadzorniki

Skupščina je glede nadzornikov potrdila nasprotni predlog Modre zavarovalnice in pooblaščencev, ki jih je zastopalo Društvo Malih delničarjev Slovenije, in v nadzorni svet namesto predlaganega Mateja Kovača imenovala Jamnika, namesto predlaganega Matjaža Savodnika pa Babičevo. Delničarji so preostale nove člane nadzornega sveta imenovali skladno s prvotnim predlogom države.

S Kovačem in Savodnikom se niso strinjali
Zdajšnjim nadzornikom Tomažu Bergincu, Franciju Mugerletu, Tomažu Kalinu, Jaroslavu Bercetu, Marku Hočevarju in Nataši Štelcer mandat poteče 26. aprila.

Država je tako za nove nadzornike s štiriletnim mandatom predlagala Adolfa Zupana (po ločitvi Pošte in Telekoma Slovenije je leta 1995 postal generalni direktor TS-ja, ki ga je vodil do 1998, med letoma 1998 in 2000 je bil član uprave TS-ja, nato pa je nekaj let ostal zaposlen v družbi kot svetovalec uprave), Matjaža Janšo (bil je že predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije, Telekoma, Cinkarne Celje, v. d. direktorata za elektronske komunikacije v času prve Janševe vlade, leta 2000 je tudi kandidiral na SDS-ovi listi), Matjaža Savodnika (dve leti je vodil Tušmobil), Miho Kluna (vodja svetniške skupine SDS-a v ribniškem občinskem svetu in član nadzornega sveta RTV Slovenija), Mateja Kovača in Tomaža Berločnika (predsednik uprave Petrola, med drugim je bil tudi predsednik uprave družbe Donit Tesnit, predsednik uprave Istrabenza in nadzornik Petrola).

Klun in Janša že odstopila
Nekaj ur po koncu skupščine pa je novoimenovani nadzornik Miha Klun sporočil: "Po izglasovanem nasprotnem predlogu ne morem priznati potrebne legitimnosti, značilne za korporacijsko upravljanje. Izglasovana sestava NS-ja namreč ne odraža potrebnega sorazmerja članov glede na lastništvo v družbi, saj ima največji lastnik - država le manjšinski vpliv v nadzornem svetu (4 od 9 članov). Ker temu nasprotujem, vam sporočam, da sem se odločil nepreklicno odstopiti kot član NS Telekoma."

Tako rekoč istočasno pa je svojo odločitev sporočil tudi novoimenovani nadzornik Matjaž Janša, ki je zapisal, da je sicer vesel podpore, za katero se je tudi zahvalil, vendar dodal: "Na žalost pa si ne predstavljam delovanja v nadzornem svetu, ki je sestavljen izrazito v nasprotju s predlogom AUKN-ja, torej predlogom, ki zastopa največjega lastnika – državo, saj tak nadzorni svet državi preko predlaganih nadzornikov ne omogoča večinskega nadzora nad družbo."

Matjaž Janša meni, da je v takih razmerah porušeno zaupanje med nadzornim svetom in največjim delničarjem državo, ki pa je za upravljanje družbe, ki ima za slovensko javnost velik pomen, nujno. "V teh okoliščinah ne vidim veliko možnosti za svoj kakovosten prispevek k upravljanju družbe Telekom Slovenije. Zato sem se po skrbnem premisleku odločil nepreklicno odstopiti kot član nadzornega sveta družbe Telekom Slovenije", je sklenil.

Najvišja vmesna dividenda
Skupščina, na kateri je bilo 41,51 odstotka kapitala, je sicer tudi izglasovala sklep, da se izplača najvišja zakonsko dovoljena vmesna dividenda.

Telekom in Sod z novimi nadzorniki