Foto:
Foto:

Kot je v prvi oceni za avgust sporočil evropski statistični urad Eurostat, je v enakem obdobju lani 12 članic evropske gospodarske in denarne unije (EMU) imelo za 8,7 milijarde evrov zunanjetrgovinskega presežka, celotna petnajsterica pa 1,5 milijarde evrov presežka.

Izvoz iz evroobmočja se je sicer avgusta letos v primerjavi z mesecem poprej zvišal za 2,8 odstotka, za 3,8 odstotka pa se je povečal tudi uvoz v evroobmočje. Tudi na območju petnajsterice sta se povečala tako izvoz kot tudi uvoz. Prvi se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za 3,0 odstotka, drugi pa za 2,3 odstotka.

Največja trgovinska menjava EU-ja s Kitajsko
V prvih sedmih mesecih letos so trgovinski tokovi EU-ja s ključnimi partnerji rasli, padel je le uvoz iz ZDA (za 16 odstotkov), Švice (za štiri odstotke) in Japonske (za odstotek) ter izvoz v ZDA (za 10 odstotkov), Japonsko (za sedem odstotkov), Švico (za tri odstotke) ter Norveško (za dva odstotka). Največjo rast pri uvozu je EU imel v trgovinski menjavi s Kitajsko (za 15 odstotkov), Turčijo (za 11 odstotkov) in Rusijo (za devet odstotkov) ter pri izvozu na Kitajsko za 19 odstotkov) in v Turčijo (za 11 odstotkov).