Rusija večino svojih prihodkov ustvari z izvozom nafte in plina. Foto: Reuters
Rusija večino svojih prihodkov ustvari z izvozom nafte in plina. Foto: Reuters

Od prihodnjega tedna bo namreč prepovedan uvoz večine ruske surove nafte v EU, izjema bo veljala za nafto, dobavljeno po naftovodih.

Ceni, postavljeni pri 60 dolarjev za sod nafte, je sprva nasprotovala Poljska, ki je želela, da bi bila ta nižja. A je v pogajanjih popustila in ukrep uradno podpira. Ta bo uradno objavljen ta konec tedna.

Države EU-ja so se o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU, dogovorile junija. Šestmesečno prehodno obdobje se bo izteklo v ponedeljek. Za naftne derivate bo embargo začel veljati čez dva meseca.

Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, bo še naprej veljala začasna izjema. Tako bodo lahko države EU-ja članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, kot sta Madžarska in Slovaška, to še naprej dobavljale po naftovodih. A surove nafte ali naftnih derivatov ne bodo smele izvažati v druge članice ali tretje države.

Junijski sveženj sankcij proti Rusiji, ki vključuje embargo na nafto, je bil šesti od začetka ruske agresije na Ukrajino konec februarja. Nato je EU sprejel še dva. Kot so danes po dogovoru o cenovni kapici za rusko nafto povedali predstavniki Poljske, si z baltskimi državami prizadevajo, da bo naslednji sveženj sankcij za Rusijo še bolj boleč in drag.