Evergrande ima za več kot 300 milijard dolarjev dolgov. Foto: Reuters
Evergrande ima za več kot 300 milijard dolarjev dolgov. Foto: Reuters

Na ta način je Evergrande pomiril svetovne trge, ki so se bali, da bi propad konglomerata izzval nov finančni kaos. Kljub poplačilu težav podjetja sicer še zdaleč ni konec.

Finančne trge je ta teden zatresla novica o morebitnem kolapsu nepremičninskega velikana, ki bi lahko močno zamajal kitajsko, potencialno pa tudi svetovno gospodarstvo. Kitajske oblasti so glede Evergranda v preteklih dneh previdno molčale, s čimer so izzvale predvsem proteste obupanih vlagateljev, analitike pa spodbudile k ugibanju o usodi nepremičninskega velikana.

Iz Evergrandove podružnične nepremičninske enote Hengda so sporočili, da so se dogovorili glede načrta za poplačilo obveznosti njihove obveznice z letnico 2025 v vrednosti 232 milijonov juanov (35,9 milijona dolarjev). Niso pa pojasnili, kaj bo s poplačilom obresti dolarske obveznice v vrednosti 83,5 milijona dolarjev, ki v četrtek dospevajo v plačilo. Še 47,5 milijona dolarjev mora družba poplačati do naslednje nedelje.

Evergrande je v preteklih dneh že priznal, da je pod izjemnimi pritiski, dolg koncerna pa znaša že več kot 300 milijard dolarjev. Kot so opozorili, svojih finančnih obveznosti morda ne bodo mogli izpolniti. Prvi mož Evergrandeja Šu Džjajin, nekoč najbogatejši Kitajec, je medtem napovedal, da bo podjetje kmalu izstopilo iz najtemnejšega obdobja v zgodovini podjetja.