Bo Adria Mobil šla v roke Francozov. Foto: BoBo
Bo Adria Mobil šla v roke Francozov. Foto: BoBo

Protej je podjetje v lasti menedžerjev skupine ACH, katere najdonosnejši del je novomeški proizvajalec avtodomov Adria Mobil.

Po poročanju Financ je Adria Mobil v prvem lanskem polletju na ravni skupine prihodke povečala za 23 odstotkov, na 212 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 31 odstotkov, na 14 milijonov evrov. Imajo približno 1.300 zaposlenih.

Trigano je po drugi strani precej večji, saj je lani do konca avgusta ustvaril 1,3 milijarde evrov prihodkov, 89,7 milijona evrov neto dobička, imel pa je več kot 5.000 zaposlenih. Njihovi glavni trgi so v zahodni in severni Evropi, kotirajo pa tudi na pariški borzi.

Že aprila letos je Adrio Mobil, oz. četrtinski delež Proteja, želela kupiti švedska družba Kabe, vendar je nekaj lastnikom Proteja kljub kratkemu roku uspelo zbrati 11 milijonov evrov in izkoristiti predkupno pravico. Švedi so nato od namere za nakup deleža v Proteju odstopili. Postopek je v ACH-ju povzročil razdor med skupino, zbrano okoli nekdanjega predsednika uprave ACH-ja Hermana Rigelnika, in skupino, zbrano okoli direktorice in prav tako nekdanje predsednice uprave ACH-ja, Sonje Gole. Nato so septembra lani družbeniki, zbrani okoli Rigelnika, ti obvladujejo okoli 60 odstotkov Proteja, začeli prodajni postopek Adrie Mobil, zdaj pa se očitno začenjajo pogajanja s Francozi, čeprav je bil švedski Kabe favorit Goletove.