V zraku sicer ostaja možnost, da Gorenje del proizvodnje preseli v vzhodnoevropske države. Foto: EPA
V zraku sicer ostaja možnost, da Gorenje del proizvodnje preseli v vzhodnoevropske države. Foto: EPA

V mestu Vara na Švedskem, kjer je postavljeno podjetje Asko, bo tako ostalo 50 od približno 500 zaposlenih. Proizvodnja v Vari je približno sedem odstotkov strukture proizvodnje skupine Gorenje, je družba sporočila prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Upravni odbor Aska je odločitev sprejel na podlagi podrobnih analiz o različnih možnostih za prestrukturiranje družbe in po koncu pogajanj z reprezentativnimi sindikati glede teh možnosti. Preselitev celotne proizvodnje, vendar ohranitev razvojnega oddelka kot tudi oddelka za upravljanje blagovne znamke in marketing, se je izkazala kot najbolj optimalna z ekonomskega vidika.

V Velenje pralni, sušilni in pomivalni stroji
Selitev proizvodnje iz Vare v Velenje bo potekala v dveh korakih. Proizvodnja pralnih in sušilnih strojev se bo na Švedskem končala 31. januarja 2013 in nato aprila začela v Velenju, proizvodnja pomivalnih strojev se bo na Švedskem končala 30. junija 2013 in septembra začela v Velenju.

Cenovni pritiski v panogi naraščajo
Skupina Gorenje je švedsko družbo Asko prevzela leta 2010. Kljub številnim projektom za izboljšanje poslovanja posluje Asko negativno in slabše od načrtovanega. Poleg tega se konkurenca proizvajalcev iz držav z nizkimi stroški kot tudi največjih igralcev, ki v zadnjih nekaj letih povečujejo delež proizvodnje v državah z nizkimi stroški, povečuje, pritiski na prodajne cene pa zaradi presežnih kapacitet in gospodarskih razmer naraščajo.

Del proizvodnje iz Velenja v Srbijo
Odločitev o preselitvi proizvodnje iz Švedske je del dejavnosti za optimizacijo proizvodnih lokacij, ki jih skupina Gorenje izvaja v skladu s strateškim načrtom za obdobje 2012-2015. V okviru programa je tudi selitev dela proizvodnje iz Velenja v Srbijo. Predsednik uprave Franjo Bobinac je sicer zagotovil, da Gorenje ostaja v Velenju.