Gospodarski minister napoveduje nova sproščanja na področju gostinstva in turizma. Foto: BoBo
Gospodarski minister napoveduje nova sproščanja na področju gostinstva in turizma. Foto: BoBo

Po pričakovanjih je vlada na dopisni seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom. V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT-pogojem zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v notranjosti gostinskih obratov.

Pri tem je število ljudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od omenjene kvadrature. Ob tem je treba zagotavljati tudi 20 kvadratnih metrov prostora na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Vlada je še nekoliko razrahljala koronske omejitve v gostinstvu in turizmu. Foto: BoBo
Vlada je še nekoliko razrahljala koronske omejitve v gostinstvu in turizmu. Foto: BoBo

Ponujanje apartmajskih nastanitev brez omejitev

Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, tisti, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50-odstotne zasedenosti kapacitet.

Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

V tem tednu je sicer po vsej državi dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, pri čemer je treba upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot so ustrezna razdalja med mizami in omejeno število oseb za isto mizo. Samo v rumenih regijah pa lahko trenutno strežejo tudi v notranjosti lokalov, pri čemer morajo imeti gostje opravljen test ali potrdilo o prebolelem covidu-19 oz. o cepljenju.

Od konca aprila lahko medtem nastanitveni obrati po državi znova sprejemajo goste, a so lahko ti zdaj ne glede na velikost obiskovalcem odprli največ 30 sob. To je predvsem med večjimi hotelirji naletelo na nezadovoljstvo, saj se jim odprtje tako majhnega števila sob ni finančno izplačalo. Številne večje turistične družbe tako svojih objektov niso odprle, predvsem v termalnem turizmu je težava tudi prilagoditev bazenskih delov na epidemiološke pogoje.

Podpora zbornic

Nov PCT-pristop glede rahljanja koronskih omejitev so podprle turistično-gostinska, obrtna in gospodarska zbornica, je že popoldne ob obisku Kranjske Gore povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Moram pa povedati, da je sindikat delavcev v turizmu temu pristopu nasprotoval," je dejal minister, ki je pojasnil, da je potekal na to temo v četrtek sestanek med ministrstvom in zbornicami.

Počivalšek je napovedal, da bodo na današnji dopisni seji vlade dodatne sprostitve potrdili, veljati pa naj bi začele v ponedeljek.

Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, jih je ta informacija posebej razveselila, saj bo omogočila veliko bolj nemoteno poslovanje gostinskih in namestitvenih obratov. Kot je pojasnil, je namreč preverjanje možnosti vstopa posameznikov v notranjost restavracij ali hotelov od osebja neživljenjsko. Zato je ključno, da odgovornost za to prevzame vsak posameznik.

Sorodna novica Po vsej državi oživeli gostinski vrtovi, nekateri na proste mize čakali tudi v vrstah

Počivalšek je poudaril, da se moramo kot stranke zavedati, da je treba za vstop v notranjost gostinskih lokalov izpolnjevati pogoje pristopa PCT – preboleli, cepljeni, testirani.

"Gostinci nas morajo na to opozoriti, mi pa se moramo zavedati, da imajo pristojne institucije, torej inšpekcije, pravico te dokumente preveriti," je dejal minister in dodal, da enako velja tudi za namestitvene kapacitete.

Ob napovedanih sprostitvah je minister poudaril, da v Sloveniji glede na število novookuženih, če se primerjamo s severnimi in zahodnimi sosedami, na neki način prehitevamo. Naše razmere namreč niso takšne, pa smo vseeno malo pred njimi, je dejal Počivalšek. Za primer je navedel, da bodo Avstrijci pogumnejše odpiranje na tem področju začeli 19. maja.

Na odpiranje čakajo še igralnice in kongresna dejavnost

Poleg tega Počivalšek računa, da bodo v Sloveniji kmalu začele veljati še nove sprostitve. Razdelati je treba pogoje nadaljnjega odpiranja, je dejal minister, ki verjame, da bodo imeli, če se bo nadaljevalo izboljšanje epidemičnih razmer, prihodnjo sredo na mizi tudi odpiranje na drugih področjih.

"Definitivno so v čakalnici igralnice in pa kongresna dejavnost. Po malem moramo korak za korakom vzpostaviti pogoje za popolno odprtje dejavnosti, ki je preživela največji del lanskega in vse letošnje leto zaprta," je poudaril minister. Kot je pojasnil, so tudi na četrtkovem sestanku govorili o tem, da si vsi skupaj želijo, da čim prej pridemo do tega, da omejevalnih ukrepov ne bo več in se bo začelo normalno poslovanje.

Kakšne bodo sprostitve na področju gostinstva in turizma?