Kitajsko gospodarstvo kljub nekoliko nižji rasti še vedno raste s precejšnjo stopnjo. Foto: Reuters
Kitajsko gospodarstvo kljub nekoliko nižji rasti še vedno raste s precejšnjo stopnjo. Foto: Reuters

Julija, avgusta in septembra je gospodarstvo Kitajske naraslo za šest odstotkov v primerjavi z letom prej, kažejo uradni podatki. Za omenjeno obdobje je bila pričakovana rast sicer 6,1-odstotna.

Do manjše rasti prihaja kljub vladnim prizadevanjem za podporo gospodarstvu, vključno z davčnimi olajšavami in spodbujanem likvidnosti finančnega sistema.

BBC poroča, da drugo največje gospodarstvo na svetu raste najpočasneje v treh desetletjih, vseeno pa je rast v skladu z vladnimi cilji letne rasti, ki naj bi bila 6- do 6,5-odstotna.

Upočasnitev rasti kitajskega gospodarstva ima lahko daljnosežne posledice za svetovno gospodarstvo. Kitajska je namreč ključni motor rasti v zadnjih desetletjih. Povpraševanje kitajskega trga po različnih izdelkih namreč spodbuja rast po vsem svetu.

Nekateri analitiki se bojijo, da bi strm padec rast kitajskega gospodarstva prizadel že tako šepajoče svetovno gospodarstvo in povečal tveganje recesije.

Kitajska se je v zadnjem letu zapletla v trgovinski spor z ZDA, ki povzroča negotovosti tako za podjetja kot za potrošnike. Obenem se sooča z domačimi izzivi, kot je izbruh prašičje kuge, ki so okrepili inflacijo in prizadeli potrošnjo.

Ta teden je Mednarodni denarni sklad znižal svojo napoved rasti kitajskega gospodarstva za leta 2019 s 6,2 na 6,1 odstotka.