Jedrska elektrarna Krško. Foto: EPA
Jedrska elektrarna Krško. Foto: EPA

Presoja vplivov na okolje je končana, okoljevarstveno soglasje je pravnomočno, gradbeno dovoljenje pričakujejo v kratkem.

Po letos opravljeni reviziji naložbenega programa naj bi bil projekt za desetino dražji od prvotno predvidenega zneska. Naložbeno vrednost so ocenili na 194 milijonov evrov. Ta znesek vključuje tudi odškodnino za omejeno rabo prostora med izvedbo naložbe, ki bo šla Občini Krško, je direktor Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) Sandi Viršek v izjavi za javnost nedavno pojasnil v Krškem.

Denar za izvedbo naložbe je sicer v celoti zagotovljen v skladu za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško (NEK). Izvajalca naj bi izbrali še letos, gradnja pa naj bi vzela slaba tri leta. Začetek poskusnega obratovanja pričakujejo konec leta 2023 ali v začetku leta 2024, je dodal.

55 metrov globok odlagalni silos

Zgradili bodo tehnološko in upravno-servisno zgradbo ter 55 metrov globok in dobrih 27 metrov širok odlagalni okrogli silos. Vanj bodo odlagali odpadke pretežno iz NEk-a. Ti naj bi zasedli približno 93 odstotkov razpoložljivega prostora. Preostanek bo namenjen odlaganju odpadkov t. i. malih povzročiteljev.

Gre za tovrstne odpadke slovenskih bolnišnic, industrije in raziskovalnih ustanov, ki jih zdaj skladiščijo v Brinju pri Ljubljani, je pojasnil direktor ARAO. Nizko- in srednjeradioaktivne odpadke bodo zlagali v betonske zabojnike. V silosu bo prostora za 990 zabojnikov, kar naj bi med drugim zadostovalo za slovensko polovico vseh odpadkov iz proizvodnje NEK-a in za polovico odpadkov, ki bodo nastali pri razgradnji krške jedrske elektrarne, je še navedel Viršek.

Projekt NSRAO so sicer potrdili leta 2014, potem pa naj bi odlagališče na Vrbini začelo poskusno obratovati leta 2020. Omenjene odpadke zdaj skladiščijo v krški jedrski elektrarni.