Družba Nord Stream 2 je sporočila, da so zavarili še zadnji del plinovoda v Nemčiji. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Družba Nord Stream 2 je sporočila, da so zavarili še zadnji del plinovoda v Nemčiji. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Plinovod v vrednosti dobrih desetih milijard evrov bo podvojil zmogljivosti dobave ruskega plina v Evropo – na 55 milijonov kubičnih metrov letno. Severni tok 2 teče pod Baltskim morjem, s čimer se je Rusija izognila poti na ozemlju Ukrajine in s tem plačilu tranzitnega davka.

Projekt je zato izzval nasprotovanje Ukrajine in ZDA, ki trdijo, da bo Evropa energetsko preveč odvisna od Rusije.

Ruski zunanji minister Lavrov je danes dejal, da so priča "frontalnemu napadu" na Severni tok 2, "kljub temu da bo končan v nekaj dneh in bo začel delovati".

Po njegovih besedah si ZDA prizadevajo za uveljavitev svojega utekočinjenega zemeljskega plina, čeprav je v glavnem pridobljen na do okolja neprijazne načine in je precej dražji.

Za gradnjo in upravljanje plinovoda je odgovorna družba Nord Stream 2, v Švici registrirano podjetje ruskega plinskega monopolista Gazproma. Družba je sporočila, da so s konstrukcijsko ladjo Fortuna zavarili še zadnjo sekcijo plinovoda v nemških vodah. Zdaj morajo cev, ki prihaja z nemške obale, samo še spojiti z dolgim cevovodom iz danskih voda.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pred zagonom še certifikacija

Nord Stream 2 je še sporočil, da nameravajo plinovod zagnati do konca letošnjega leta. Severni tok 2 mora namreč še prestati postopek certifikacije, v katerem morata zeleno luč prižgati Gazprom in nemško ministrstvo za finance.

Nemška tiskovna agencija DPA ob tem navaja, da bo Gazprom dobavo plina Nemčiji začel že oktobra, a le po prvi cevi, ki je bila dokončana junija.

Severni tok 2 sicer z dvema cevema rusko obalo pod Baltskim morjem povezuje z nemško obalo. Skupna zmogljivost plinovoda je 55 milijard kubičnih metrov plina na leto, kar zadostuje potrebam 26 milijonov gospodinjstev.

Gradnja se je ustavila decembra 2019, ko je švicarska družba Allseas odstopila od gradnje zaradi grožnje ameriških sankcij. Gradnja je nato ponovno stekla decembra 2020.

Plinovod tudi za transport vodika?

Nekdanji prvi mož avstrijske energetske družbe OMV Rainer Seele je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass dejal, da družba Nord Stream 2 proučuje tudi možnosti za transport vodika po novem plinovodu.

Dodal je, da je pri takšnih načrtih treba biti zelo previden, saj je treba dobiti mnenje inženirjev o tehničnih zmožnostih, ker imata vodik in zemeljski plin različne lastnosti in tudi s tem povezana tveganja. Hkrati je poudaril, da je bil ta plinovod nujno potreben.