Italijanska banka je napade prijavila varnostnim organom, vložila bo tudi prijavo pri tožilcu. Foto: Reuters
Italijanska banka je napade prijavila varnostnim organom, vložila bo tudi prijavo pri tožilcu. Foto: Reuters
Unicredit doživel dva hekerska napada

Prvi napad se je zgodil septembra in oktobra lani, drugega pa so zaznali v juniju in juliju letos. Pri tem ni šlo za podatke, kot so gesla, ki bi omogočili dostop do računov strank ali nepooblaščenih transakcij, so pa napadalci pridobili dostope do nekaterih drugih osebnih podatkov in številk bančnih računov IBAN, je prek spleta sporočila banka.

Napadi so se zgodili prek enega izmed partnerskih podjetij, ki ga Unicredit ni želel razkriti. Vir blizu dogajanja je za Reuters dejal, da je banka za vdore ugotovila med ponedeljkom in torkom.

Unicreditov vodja oddelka za informacijsko tehnologijo Daniele Tonella je povedal, da ne vedo, kdo je za napade odgovoren, niti ni jasen motiv pridobivanja osebnih podatkov in številk računov.

2,3 milijarde za posodobitev sistema
Po poročanju dopisnika TV Slovenija Janka Petrovca je Unicredit za obdobje do leta 2019 za posodobitev svojih informacijskih sistemov namenil kar 2,3 milijarde evrov.

Unicredit, ki je banka z največ posojili v Italiji in ima več kot 25 milijonov strank po Evropi, je sprožil preiskavo in obvestil vse pristojne organe, napovedal je tudi vložitev prijave pri tožilstvu. Medtem so Unicreditove delnice padle za 0,9 odstotka.

Unicredit doživel dva hekerska napada