Hrvaški evrski kovanec za 50 centov s podobo izumitelja Nikole Tesle. Foto: EPA
Hrvaški evrski kovanec za 50 centov s podobo izumitelja Nikole Tesle. Foto: EPA

Od 1. decembra hrvaške banke, pošte in Finančna agencija prodajajo pakete evrskih kovancev s hrvaškimi motivi v vrednosti 100 kun, kar znaša 13,28 evra. Vsak posameznik lahko kupi dva takšna paketa. Za poslovne subjekte so pripravili pakete kovancev v vrednosti 145 evrov in 50 centov. Samo v prvem dnevu so prodali več kot 155.000 paketov.

"Prebivalcem svetujemo, naj se oskrbijo s temi paketi, da ne bi s 1. januarjem nastajal kaos, ko bodo v trgovinah dva tedna še lahko plačevali s kunami in pričakovali vračilo v evrih," pravi predsednica Združenja za zaščito potrošnikov Ana Knežević. Na prav take težave opozarjajo tudi hrvaški trgovci.

"Večjih zneskov ne bomo mogli vračati v evrih, ker jih preprosto ne bomo imeli dovolj," pravi Mirko Budimir iz Združenja trgovcev, ki državljane prosi, naj za prva dva tedna novega leta pripravijo tudi manjše evrske bankovce ali plačujejo z bančnimi karticami.

Hrvaška narodna banka je pripravila 60.000 kalkulatorjev za pomoč pri preračunavanju iz kun v evre. Razdelili jih bodo predvsem med upokojenci, za vse druge pa so pripravili posebno aplikacijo za pametne telefone, imenovano EuroHR.

S 1. januarjem naj bi bilo na evro pripravljenih od 70 do 80 odstotkov bankomatov na Hrvaškem, zato bodo v prvih dveh tednih omogočili dvig gotovine z vseh bankomatov brez provizije.