Obonjan. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Obonjan. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Število prenočitev julija je bilo 25 milijonov, kar je za 33 odstotkov več kot v lanskem juliju. Ta konec tedna naj bi število turistov na avtocestah celo preseglo rekord iz leta 2019. Na bolj ali manj vseh mejnih prehodih s Slovenijo, pa tudi Madžarsko, Srbijo in BiH-om so zastoji, ponekod je treba za prehod meje čakati tudi pet ur, poročajo hrvaški mediji.

Po podatkih sistema eVisitor je trenutno na Hrvaškem približno milijon turistov, od tega 855.000 tujih. Za primerjavo, na ta dan leta 2019 je bilo turistov 1,1 milijona, lani pa 770.000. Poljakov in Čehov je letos več kot leta 2019, med tujci prednjačijo Nemci in Slovenci. Obisk zadnjih je v primerjavi z letom 2019 94-odstoten.

Istra prva destinacija v državi

Daleč največ jih je v Istri, je za Radio Slovenija poročala dopisnica Tanja Bernard Borčić. Najboljša destinacija je Rovinj, sledita Kvarner in Splitsko-dalmatinska županija, nato pa Zadrska in Šibeniško-kninska županija.

"Istra ima sedemdnevno pojavnost okužb z novim koronavirusom 4," pravi direktor turistične skupnosti Istrske županije Denis Ivošević, kar jo uvršča med najvarnejše turistične destinacije v Sredozemlju. Istra se zato lahko pohvali s še boljšimi turističnimi rezultati kot v predkoronskem letu 2019, celotna Hrvaška pa je trenutno na 80 odstotkih v primerjavi z dvema letoma poprej.

Rovinj je izjemno obiskan. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rovinj je izjemno obiskan. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Največ nemških turistov, sledijo slovenski

Največ turistov je iz Nemčije, z več kot 140.000 dopustniki na jadranski obali pa so na drugem mestu Slovenci. Nemci so julija ustvarili 4,4 milijona prenočitev, sledili so Slovenci s 3,7 milijona prenočitev, Poljaki z 2,4 milijona, Čehi z dvema milijonoma in Avstrijci z 1,9 milijona prenočitev.

"Hoteli imajo trenutno za sedem odstotkov višje prihodke kot leta 2019, restavracije za pet odstotkov, le bari in lokali imajo 16-odstotni primanjkljaj," je lahko zadovoljen hrvaški finančni minister Zdravko Marić.

V Avstriji zadnje dni trdijo, da se je s festivala Avstrija gre v Zrće vrnilo več kot 100 okuženih s koronavirusom. Ivan Peranić iz štaba civilne zaščite v Novalji trdi, da so med festivalom testirali več kot 12.000 mladih, od katerih jih je bilo pozitivnih 16, vendar med njimi ni bilo niti enega avstrijskega državljana, je poročala dopisnica.