A Mednarodna agencija za energijo (IEA) prihodnji mesec pričakuje dvig povpraševanja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Povpraševanje je začelo upadati julija, potem ko je bila junija zabeležena rast povpraševanja. Julijski padec je bila predvsem posledica manjšega povpraševanja na Kitajskem, sicer velike potrošnice surove nafte, je IEA zapisala v svojem mesečnem poročilu. Svetovno povpraševanje po nafti je medtem še naprej podvrženo pritiskom zaradi širjenja različice novega koronavirusa delta.

V zadnjih treh mesecih je povpraševanje v povprečju padlo za 310.000 sodov na dan. A IEA zdaj ocenjuje, da se bo povpraševanje v oktobru povečalo za 1,6 milijona sodov na dan, rast povpraševanja pa bi se nadaljevala do konca leta.

K temu naj bi pripomoglo upadanje števila obolelih s covidom-19 ter nadaljnji napredki pri razvoju cepiv in cepljenju prebivalstva proti covidu-19.

Svetovno povpraševanje po nafti naj bi na letni ravni naraslo za 5,2 milijona sodov na dan, kar je nekoliko manj od predhodnih ocen. A rast v letu 2022 naj bi bila s 3,2 milijona sodov na dan nekoliko višja od predhodnih pričakovanj, še kaže poročilo IEA.