Foto:
Foto:
Moody's
Pri Moody'su naj bi bili dobro seznanjeni z urnikom prodaje slovenskih obveznic, vendar so kljub temu čakali in nato svojo odločitev razkrili šele po začetku prodaje obveznic. Foto: EPA
Največ obveznic pokupili Britanci in Američani

IFR je tako poudaril, da je Sloveniji uspela prodaja državnih obveznic le 48 ur po tem, ko je bonitetna agencija Moody's sporočila, da znižuje kreditno oceno Slovenije v območje visoke tveganosti. Kljub temu je bilo povpraševanje za slovenske obveznice ogromno, saj je doseglo kar 16 milijard dolarjev. Slovenija je prodala za 3,5 milijarde dolarjev obveznic.

Slovenija je oblegana balkanska država
V komentarju je IFR Markets Slovenijo med drugim označil kot "oblegano balkansko državo", ki se bojuje, da ne bi bila primorana zaprositi za zunanjo finančno pomoč. Po njihovem mnenju je znižanje ocene pri Moody'su ogrozilo neposredno prihodnost države v trenutku, ko si je njena vlada prizadevala na trgu zbrati prepotrebna finančna sredstva.

IFR je tudi poudaril, da je Moody's oceno Slovenije znižal z Baa2 na Ba1, tj. na kar štiri stopnje pod oceno A-, ki jo uživa pri agencijah S&P in Fitch. Ob znižanju ocene so pri Moody'su navedli, da so se za to odločili zaradi negotovih obetov glede dostopa do finančnih sredstev, ki povečujejo verjetnost, da bo Slovenija potrebovala zunanjo finančno pomoč.

Ocena Moody's-a naj bi bila sicer res podobna oceni Slovenije na mednarodnih finančnih trgih, kjer se je prisiljena zadolževati s pribitki nad 5,50 odstotka, vendar je tako prodajalce slovenske dolarske obveznice kot vlagatelje zmotil predvsem čas znižanja ocene. IFR tako navaja komentar enega od finančnikov, češ da je takšno početje "škandalozno" in da se to ne bi smelo dogajati.

Moody's je poznal urnik prodaje slovenskih delnic
Pri Moody'su naj bi bili dobro seznanjeni z urnikom prodaje slovenskih obveznic, kreditni odbor agencije pa naj bi se celo sešel že prejšnji petek, vendar so kljub temu čakali in nato svojo odločitev razkrili šele po začetku prodaje obveznic.

Medtem ko analitiki hvalijo prodajo slovenskih obveznic, pa IFR svari pred pretirano evforijo. "To je pozitivno na kratek rok, kupuje čas, a vlada ne sme počivati na lovorikah. Videti hočemo velikopotezen model reform in Slovenija mora spremeniti celotni gospodarski model," je IFR navedel besede analitika južnoafriške Standard Bank Tima Asha.

Največ obveznic pokupili Britanci in Američani