Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britansko gospodarstvo bi imelo veliko škodo, če bi do odhoda Velike Britanije iz EU-ja marca prišlo brez dogovora o brexitu, je danes opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF). Foto: Reuters
Vprašanje nadaljnjih gospodarskih odnosov, pa tudi vprašanje meje na Irskem, morajo biti po opozorilih mednarodnega sklada nujno rešena pred marcem. Foto: Reuters
May: Moj načrt je edina alternativa izstopu brez dogovora

"Sem neskončni optimist in upam, da bosta EU in Velika Britanija sklenila dogovor," je dejala direktorica IMF-a Christine Lagarde in dodala, da bi v primeru nedogovora britansko gospodarstvo čutilo določene posledice. "Naj bom jasna, v primerjavi z današnjim enotnim trgom bo britansko gospodarstvo imelo škodo v katerem koli scenariju brexita, v manjšem obsegu pa bo posledice občutil tudi trg EU-ja," je dodala med letno predstavitvijo kazalnikov britanskega gospodarstva.

Direktorica IMF-a je še prepričana, da večje kot bodo ovire v vzpostavitvi novih odnosov, "dražje bo. To bi moralo biti vsem jasno, a kot kaže, vedno ni tako."

Izstop 29. marca 2019
Združeno kraljestvo bo zapustilo Evropsko unijo, kar so državljani potrdili na referendumu, čez pol leta, 29. marca 2019. V tem obdobju morata London in Bruselj doseči dogovor o t. i. prehodnem obdobju, ki naj bi trajalo 21 mesecev, do konca decembra 2020. V tem obdobju Velika Britanija ne bo več sodelovala pri odločanju EU-ja, bo pa morala spoštovati evropsko zakonodajo.

Britanski minister za finance Philip Hammond je dejal, da je poročilo IMF-a "jasno opozorilo" Londonu, kaj bi se zgodilo v primeru nedogovora. Hammond je bil na domačih tleh večkrat tarča kritik, da preveč popušča Bruslju in da želi Združeno kraljestvo držati preblizu EU-ja. Zagovorniki brexita namreč trdijo, da bi se moral Otok popolnoma distancirati od Bruslja, saj bi le tako lahko sklenil nove trgovinske dogovore s hitrorastočimi trgi po svetu.

Pozivi k razpisu drugega referenduma
V Veliki Britaniji je vedno več pozivov k razpisu novega referenduma o brexitu, h kateremu je pred dnevi pozval tudi londonski župan Sadiq Khan. A britanska premierka Theresa May je neomajna: referenduma ne bo, brexit bo, z dogovorom ali brez. Ravno danes je opozorila, da je njen načrt o brexitu edina alternativa izhodu iz Evropske unije brez dogovora.

Kljub močni opoziciji v svoji konservativni stranki in kritikam iz Bruslja Theresa May vztraja pri predlogu, ki ga je potrdila britanska vlada – da bi Velika Britanija ohranila trdne trgovinske vezi z EU-jem tudi po izstopu iz EU-ja. V skladu s tem načrtom naj bi se med drugim izognili nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko ter zaščitili dobavne verige za proizvodnjo. Hkrati pa ne bi več priznavali pristojnosti Sodišča EU-ja, nadzorovali bi migracije in vzpostavili lastno trgovinsko politiko.

Če se želi London izogniti možnemu scenariju izstopa brez dogovora, druge možnosti ni, je v pogovoru za BBC dejala Mayeva. "Alternativa temu je, da ni dogovora," je še dejala. Tudi če v prihodnjih tednih pride do dogovora, ga mora potrditi še spodnji dom britanskega parlamenta, kjer Mayeva lahko pričakuje le šibko večino.

Tehnološka rešitev meje s Severno Irsko in Irsko
Glede rešitve vprašanja meje med Irsko in Severno Irsko Bruselj pripravlja tehnološko rešitev. Po poročanju britanske politične revije Time glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier pripravlja dokument, ki pojasnjuje, kako bi lahko po izstopu Združenega kraljestva iz EU-ja uporabili tehnologijo za zmanjšanje nadzora na meji med Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva, in članico EU-ja Irsko.

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je ravno zaradi slabih pogajanj z Brusljem glede brexita odstopil, je izrazil zadovoljstvo z aktivno razpravo o tehnoloških rešitvah v Bruslju, ki bi omogočile sklenitev "pravega prostotrgovinskega sporazuma. London bi lahko tako znova pridobil "nadzor nad svojim pravnim okvirom" in naposled omogočil "dostojen brexit".

Barnier je prejšnji teden v okviru Strateškega foruma Bled (BSF) poudaril, da si nihče ne želi ponovne vzpostavitve meje na irskem otoku. Koristi velikonočnega sporazuma, ki je prinesel stabilnost in veliko sodelovanje z obeh strani meje, so preveč pomembne, je dejal. A po drugi strani mora EU zagotoviti zlasti nadzor nad pretokom blaga "za zaščito potrošnikov in podjetij". Gre za težavno vprašanje, vendar pa Britanci na Severnem Irskem že izvajajo določen nadzor nad blagom, ki prihaja z britanskega otoka. Zlasti nad kmetijskimi izdelki izvajajo veterinarski in sanitarni nadzor. Zato uvedba takega nadzora po brexitu ne bi smela biti tako težavna, a Britance o tem še prepričujejo, je še povedal Barnier.

May: Moj načrt je edina alternativa izstopu brez dogovora