Podjetje želi več kot podvojiti proizvodne zmogljivosti. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje želi več kot podvojiti proizvodne zmogljivosti. Foto: MMC RTV SLO

Že pred lanskim prevzemom šibenske tovarne TLM je Impol zdal petletne obveznice za 50 milijonov evrov. V enem največjih slovenskih izvoznikov, ki se ukvarja s proizvodnjo aluminijskih izdelkov, nameravajo s prevzemom tople valjarne propadlega podjetja v Šibeniku v naslednjem desetletju prihodke povečati na milijardo evrov letno. Da pa bodo zmogljivosti lahko izkoristili v polnem obsegu, načrtujejo nekaj posodobitev in naložb.

Po pojasnilih uprave želijo izdelovati izdelke z višjo dodano vrednostjo, a trenutno njihova komorna peč ne omogoča zadostnih zmogljivosti. Ker želijo povečati prodajo zlitin na standardnih izdelkih z večjimi maržami in hkrati omogočiti hiter vstop na rastoč trg avtomobilskih strukturnih pločevin in trakov, so se v Impolu odločili za naložbo v 50-tonsko komorno peč, s katero bodo lahko več kot podvojili proizvodnjo, in sicer na do 43.000 ton izdelkov letno.

Ena od naložb bo tudi krepitev 320-tonske potisne peči za homogenizacijo in predgrevanje. Ozko grlo procesa sta dve potisni peči, zato želijo že do začetka naslednjega leta zagnati še dodatno tretjo peč. Ob tem bodo poskrbeli še za novo avtomobilsko linijo za formatne in trakovne razreze, ki bo omogočala dvig proizvodnje na 43.000 ton letno do leta 2025.

V Impolu sicer za zdaj še niso razkrili lanskih rezultatov poslovanja, so pa rekordne dosežke imeli že leta 2015, ko so ustvarili 546 milijonov evrov prihodkov in doslej največ, 186.000 ton proizvodov. Ob tem so imeli kar 22,5 milijona evrov čistega dobička. Lansko prvo polletje je skupina imela nekaj nižjo prodajo, hkrati pa že takrat ustvarila 19,3 milijona evrov čistega dobička oziroma kar 63 odstotkov več kot v istem obdobju leto prej.