Foto:
Foto:

Kot so sporočili s finančnega ministrstva, bi večina slovenskih podjetij odkupila deleže v razponu od 0,7 milijona dolarjev do celotne vrednosti terjatve. Podjetja so predstavila programe, ki obsegajo tako nove investicije na ruskem trgu, prevzeme, storitve in uvoz in izvoz blaga.

Odkupljene terjatve bodo podjetja zaprla z dobavami ruskega blaga, obenem pa naj bi se povečal slovenski izvoz na ruski trg, katerega stopnja rasti je tudi letos višja od zahodnoevropskih trgov.

V aprilu o poravnavi terjatev
Predvidevajo, da bodo v aprilu tako na slovenski kot na ruski strani zaključeni vsi potrebni pravni postopki, vključno s podpisanim tehničnim sporazumom med državama, ki bodo vključevali tudi seznam blaga in storitev, ki bodo predmet blagovne poravnave odprtih terjatev Ruske federacije do Slovenije.

Kot je znano, so terjatve Slovenije del pogajanj o vprašanju nasledstva med državami naslednicami bivšega SFRJ-ja. Skladno s podpisanim memorandumom med Rusko federacijo in državami naslednicami z dne 17. septembra 2003 pripada Sloveniji 16 odstotkov klirinških terjatev nekdanje Jugoslavije.