ITR že 20 let deluje na področju ekološkega kmetijstva ter odlično pozna problematiko kmetijskih zemljišč v Sloveniji in
ITR že 20 let deluje na področju ekološkega kmetijstva ter odlično pozna problematiko kmetijskih zemljišč v Sloveniji in "katastrofalno prostorsko-razvojno načrtovanje", zaradi katerega je naša država po njihovih navedbah "pridelala" skoraj 700 degradiranih območij v skupnem obsegu prek 2300 hektarjev, od katerih je lep del zrasel na prej kakovostnih kmetijskih zemljiščih. Foto: MMC RTV SLO

Vendar pa ITR v sporočilu za javnost poudarja, "da naj bi bila naložba Magne Steyr umeščena na kakovostna kmetijska zemljišča in da je vlada s posebnim zakonom, sprejetem po hitrem postopku, preprečila vsako vprašanje in razpravo glede tega, je bila za ITR tudi glavni razlog za vstop v postopek".

Čeprav se na okoljevarstveno soglasje ne bodo pritožili, pa pravijo, da so "zgroženi nad lahkomiselnostjo in aroganco vladnih predstavnikov, ki so investitorju dajali obljube, ki jih je mogoče izpolniti le ob neupoštevanju zakonitih postopkov za odobritev začetka gradnje".

Hkrati so v ITR-ju opozorili, da predlagana rešitev glede kmetijskih zemljišč in gozda ne more ustrezno nadomestiti izgube kmetijskih zemljišč, zato to nikakor ne sme postati vzorec za naprej. Pričakujejo, da bo vlada v prihodnje delovala strokovno in transparentno ter omogočila argumentirano javno razpravo v okviru zakonsko predpisanih postopkov. Prav tako pričakujejo, da od vlade, zlasti pa ministrstva za gospodarstvo, ne bodo več poslušali neresničnih in škodljivih dilem v smislu "delovna mesta ali varovanje okolja", saj po njihovem potrebujemo oboje.

Neodgovoren pritisk na nevladne organizacije
Po njihovem mnenju je prav tako neodgovoren "populističen pritisk na organizacije, ki smo si 'drznile' izpolniti svojo državljansko dolžnost, da postavimo pomembna vprašanja glede varovanja zdravja ljudi in okolja, ter se oglasiti ob očitnih nepravilnostih".

E-forum vztraja pri pritožbi
Medtem Gorazd Marinček iz slovenskega E-foruma po poročanju Dnevnika vztraja, da se bo organizacija pritožila na okoljevarstveno soglasje. Zaradi domnevnih groženj pa je Marinček zaprosil tudi za policijsko varstvo.

Magna: Marinček zaprosil za policijsko varstvo
Ministrstvo bo za Magno gradilo poseben tir
Kako ustrežljiva je država do Magne
Magna: Marinček zaprosil za policijsko varstvo
Ministrstvo bo za Magno gradilo poseben tir
Kako ustrežljiva je država do Magne