Sorodna novica V domu starejših v Metliki okuženih sedem stanovalcev in pet zaposlenih

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je skozi Slovenijo proti meji s Hrvaško krenil konvoj tovornjakov in avtobusov, ki ga spremljajo predstavniki slovenske policije in Darsa. Avtobusi s tujimi državljani in konvoj tovornjakov so namenjeni v matične države potnikov in tovornih vozil. Prehod čez omenjene države bo potekal nadzorovano, brez postankov v državah tranzita.

Slovenija je o humanitarnem konvoju in o političnem soglasju Srbije, Romunije, Ukrajine in Bolgarije ter Turčije že formalno seznanila sosednjo Hrvaško, ki je potrdila soglasje za prihod prvega konvoja. Predstavniki Civilne zaščite Slovenije in Darsa so potnikom, ki so obtičali v Sloveniji zaradi omejitvenih ukrepov v sosednjih državah, nudili tako hrano kot pijačo.

Na MZZ-ju so potrdili, da sta s konvojem krenila tudi dva ukrajinska avtobusa s 95 potniki, ki sta obtičala med slovensko in italijansko mejo. Ti potniki naj bi se v svoje domovine vrnili v nedeljo.

Na Fernetičih obtičala avtobusa s 95 potniki

Ukrajinska avtobusa s 95 potniki iz različnih vzhodnoevropskih držav sta ob poostrenem nadzoru med slovensko in italijansko mejo ostala ujeta ob poostrenem nadzoru. Predstavniki civilne zaščite za Notranjsko so sporočili, da sta med potniki tudi dva otroka, stara pet in šest let. Po poročanju TV Slovenija so med potniki sicer večinoma odrasli moški, ki so delali v Italiji in se želijo vrniti domov.

Razmere na cestah

Preden se odpravite na pot, preverite razmere na promet.si!

Potniki na avtobusu naj bi v petkovih jutranjih urah prestopili državno mejo z Italijo, vendar jih zato, ker so bili v tranzitu, niso spustili v Slovenijo. Napotili so jih, naj se vrnejo v Italijo, vendar jih tudi tja na italijanski nadzorni točki niso več spustili. Najnujnejše stvari sta jim v času čakanja priskrbela sežanska civilna zaščita in Rdeči križ.

Policisti kontrolirajo promet tudi na meji s Hrvaško. Foto: BoBo/Borut Živulović jr.
Policisti kontrolirajo promet tudi na meji s Hrvaško. Foto: BoBo/Borut Živulović jr.

Hrvaška in Madžarska zavračata vsa vozila, ki prihajajo iz Italije

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Na meji z Italijo so še naprej zaprti vsi manjši mejni prehodi. Odprti ostajajo Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok ter Škofije. Na slovensko-italijanski meji sicer velja omejitev tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, katerega končna destinacija ni Slovenija. Omejitev ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Nadzor na meji z Italijo. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Nadzor na meji z Italijo. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Na prehodu Vrtojba v smeri Razdrtega in na prehodih Fernetiči v smeri Gabrka in Škofije v smeri Kopra lahko mejo prečkajo tovorna vozila, v katerih so slovenski državljani, tisti s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, in tovorni promet s končnim izhodiščem v Sloveniji.

Zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, še naprej nastajajo zastoji tudi na mejnih prehodih s Hrvaško.

Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedan tudi na meji z Madžarsko. Promet poteka samo čez prehoda Pince in Dolga vas. Po poročanju TV Slovenija tam sicer ni bilo kolon.

Zaradi poostrenega nadzora Hrvaške dolgi zastoji tovornih vozil