Zoran Janković je dejal, da s spremembo namembnosti zemljišč ni imel nič. Foto: BoBo
Zoran Janković je dejal, da s spremembo namembnosti zemljišč ni imel nič. Foto: BoBo

Po poročanju Financ je Janković zaradi zavarovanja 7,8 milijona evrov terjatve 7. avgusta vpisal zastavno pravico na 99,8879-odstotnem deležu družbe Electa Inženiring, ki je v lasti Electe Holdinga, ki je v lasti njegovih sinov.
Isto je storil še s 100-odstotnim deležem Electe Holdinga v Electi Naložbah, razlog za to pa je po poročanju časnika zavarovanje iste terjatve. "Kot dolžniki smo zavarovali to terjatev z zastavno pravico na podlagi pogodbe," je za časnik komentiral Damijan Janković.
Terjatev izvira še iz leta 2004, ko je ljubljanski župan Electo Inženiring Electi Holding prodal za 7,8 milijona evrov, brezobrestno posojilo za nakup pa je slednja družba najela pri Zoranu Jankoviću kot nadomestilo za kupnino. Janković naj bi se za to potezo odločil zaradi Dursa, ki trdi, da je terjatev do Electe Holding pravzaprav lastniški delež v tej družbi. Ta sicer državi v davkih dolguje še 3,6 milijona evrov.
SDS: Kaj poreče Komisija za preprečevanje korupcije?
Vpis zastavnih pravic pa je dvignil tudi obrvi v ljubljanskem mestnem odboru SDS-a, kjer pravijo, da ljubljanski župan nadzoruje že skoraj celotno premoženje svojih sinov. "Tovrstno ukrepanje je zato vsaj posreden dokaz, da ga resno skrbi postopek, ki se o njegovih podjetniških (stran)poteh vodi pod okriljem ustreznih institucij. Čeprav javno zatrjuje drugače," so zapisali.
Hkrati pa poudarjajo, da to na laž postavlja tudi Jankovićeve trditve, da so namigovanja in obtožbe o njegovi "vpletenosti za spremembo namembnosti zemljišč neutemeljene in neresnične". "Zanimivo bo spremljati, kaj na to poreče Komisija za preprečevanje korupcije," so še zapisali. Electa Naložbe ima namreč v lasti tudi zemljišča v Ljubljani, ki jih je leta 2009 s 500.000 evrov prevrednotila na več kot 18 milijonov evrov.