Izposojeno bo treba vrniti. Foto: BoBo
Izposojeno bo treba vrniti. Foto: BoBo

Zaradi epidemije se je javni dolg s 66 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) povečal na 80 odstotkov. Konec decembra je imela država na enotnem zakladniškem računu sicer še nekaj manj kot šest milijard evrov. Zdaj, ko se inflacija vzpenja in Evropska centralna banka (ECB) napoveduje postopen umik nakupa državnih obveznic, bo seveda vse bolj v ospredju tudi stanje dolga. Na to opozarja fiskalni svet, medtem ko je finančno ministrstvo prejšnji teden ponudilo v odkup obveznice, ki zapadejo v prihodnjih dveh letih.

Prihranek z zamenjavo oziroma upravljanje dolga

Sredi decembra je zakladnica zamenjala del obveznic, ki bi zapadle prihodnje leto, z obveznicami, ki jih bo treba poravnati čez 10 oziroma 24 let. Finančno ministrstvo je ob tem navedlo, da se je zato dolg znižal za 33 milijonov. Prejšnji teden pa so ponudili v odkup za 3,5 milijarde dolga v evrih, ki zapade prihodnje leto in leto zatem, ter 2,5 milijarde obveznic v ameriških dolarjih, ki imata prav tako rok zapadlosti leta 2023 in 2024. Zelo verjetno ne bo odkupljen celoten obseg ponudbe, pravi Primož Cencelj, upravljavec skladov v Generali Investmentsu, gre bolj za izbiro še vedno ugodnih pogojev na finančnem trgu. "Izkoristiti poskušajo ta trenutek, v katerem so še vedno nizke obrestne mere, da malo podaljšajo dolg."

Vprašanje dolgoročne vzdržnosti dolga

Sorodna novica Fiskalni svet znova opozarja na nerealno načrtovanje proračunskih odhodkov

Gre za upravljanje dolga – ali drugače – podaljševanje njegove zapadlosti, saj odkup poteka po tržnih cenah, prav tako izdaja novega dolga. Uravnava oziroma zmanjšuje pa se zlasti tveganje refinanciranja. Zaradi epidemije se je dolg močno povečal, spodbujali so ga visoki proračunski primanjkljaji. In zato fiskalni svet stalno opozarja na občutljivost dolga, zlasti takrat, ko se bo začela spreminjati monetarna politika. Predsednik Davorin Kračun je dejal: "To pa seveda pomeni, da bo javni dolg, ki je zdaj vzdržen in obvladljiv, naenkrat postal mnogo težji. Refinanciranje bo težje zaradi zahtevnejših pogojev na finančnih trgih."

Priprave na omilitev teh tveganj, tveganj refinanciranja, pa je tudi aktualna ponudba za odkup evrskih in dolarskih obveznic. Kakšen bo izid, pa bo znano prihodnji teden.