Pivovarna Laško bo prodala Delo, Delo prodaja Večer. Soglasje bo moral dati tudi urad za varstvo konukrence. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško bo prodala Delo, Delo prodaja Večer. Soglasje bo moral dati tudi urad za varstvo konukrence. Foto: MMC RTV SLO

Pivovarna Laško ima v Delu 80,8 odstotka lastništva, Radenska dobrih 19 odstotkov in Firma Del 0,0029 odstotka. Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je prodajo Dela, ki je lani ustvarilo 11,7 milijona evrov čiste izgube, napovedal že spomladi letos, saj se družba v prihodnosti namerava ukvarjati le z osnovno dejavnostjo - proizvodnjo in prodajo pijač.

To naj bi zahtevale banke upnice, saj se bo pivovarni septembra letos iztekel rok za vračilo 58 milijonov evrov posojila Hypo banki, poroča Dnevnik. Po Zorkovih besedah pogovori o delnem vračilu posojila že potekajo, prav tako naj bi se Pivovarna Laško skušala z drugimi bankami upnicami dogovoriti pri zagotavljanju virov za poplačilo tega posojila.

V zadnjih dneh je razburjala sicer prodaja druge časopisne hiše - Večera. Delo jo je prodalo dokaj neznani družbi, zdaj pa bo po pisanju Financ uradu za varstvo konkurence oddalo vlogo za pridobitev soglasja za prodajo skoraj 80 odstotkov Večera. Urad bo nato začel proučevati, ali je murskosoboško podjetje 3 Lan primeren kupec za skoraj 80 odstotkov Večera. Za odločitev bo imel na voljo mesec dni, vendar pa rok lahko podaljša, sploh če vpleteni ne bodo pravočasno dostavili vse zahtevane dokumentacije.