Franc Križanič pravi, da vlada
Franc Križanič pravi, da vlada "cilja", da bi strategijo o upravljanju kapitalskih naložb v parlamentu obravnavali že na septembrski seji. Foto: BoBo
Darja Radić
Darja Radić meni, da je bila z objavo škoda že narejena. Foto: BoBo
Finančni primanjkljaj narašča

Minister je na tiskovni konferenci po seji vlade pojasnil, da morata Kad in Sod do 14. julija izbrati naložbe, ki jih bosta odprodala in s tem poravnala dolgove. Glavni problem je Sod, ki ga z obstoječimi naložbami ne moremo rešiti, je pojasnil član uprave Agencija za upravljanje kapitalksih naložb Marko Golob. Na vprašanje, katere naložbe so v "ožjem izboru" za odprodajo, pa minister Križanič ni želel odgovoriti: "Vse bo znano čez 14 dni."

Minister se je dotaknil tudi poročanja nemškega časopisa Handelsblatt, da bi Slovenija lahko postala problematičen del evroobmočja: "To štejem kot spodbudo, da vzamemo položaj resno, ker je jasno, da gre za posledico padca pokojninske reforme."

Radićeva: Upam, da nismo tako daleč
Treba je videti ozadje članka, ampak ko se enkrat začne govoriti, je že s tem narejena velika škoda, je pred sejo vlade dejala ministrica v odhajanju Darja Radić. "Vsekakor upam, da nismo tako daleč. Res pa je, da je Slovenija v preteklosti uživala velik ugled, veljala je za stabilno državo. Zdaj pa vsi ti dogodki, vsa ta dogajanja, nesprejemanje odločitev navajajo na takšne komentarje in razmišljanje odgovornih v EU-ju," je Radićeva odgovorila na vprašanje, kako komentira oceno Slovenije vodje skupine finančnih ministrov držav na območju evra Jean-Clauda Junckerja in članek v nemškem časopisu Handelsblatt.

Vabimo vas, da si preberete tudi:
Nemški časopis: Slovenija nov problem evroobmočja

Poročali smo, da je omenjeni časopis v torek zapisal, da je Slovenija dolgo veljala za vzorno in stabilno državo, a da bi jo lahko hitro slabšanje javnofinančna slike pahnilo v položaj, podoben grškemu oz. portugalskemu.
V članku sta omenjena tudi Junckerjev poziv k ostremu rezu v izdatkih države in podatek, da se nam je javni dolg v petih letih skorajda podvojil.
Varčevali bi, a ne vedo, kje, hkrati pa dajejo
Dotaknila se je tudi zakona o delu v policiji in predvidenega povišanje stroškov za tri milijone za različne dodatke policistom, ki je tako razburilo Krebsovo. Po njenih besedah takšen predlog ni skladen s sklepi, ki jih je vlada sprejela pred meseci.

"Stalno poudarjamo, da je treba varčevati. Pripravljamo rebalans, kjer pravzaprav ne vemo, kje vzeti sredstva, in v tem trenutku se mi ta predlog ne zdi sprejemljiv. Ne vidim nobenega razloga, zakaj bi take ugodnosti veljale samo za en del državne uprave. Verjetno bodo temu sledili predlogi tudi drugih zaposlenih v državni upravi in res me zanima, kako bosta finančni minister in ta vlada naprej vodila proračun, da bo vzdržen, da ne bomo res pristali tam, kjer so Grčija in nekatere druge države," je dejala.
Ali gre pri tem zakonu za kupovanje glasov LDS-a pred volitvami? "Očitno so se volitve že začele," je bila pikra Radićeva.

Finančni primanjkljaj narašča