Tovarna celuloze v Krškem je stroje prvič zagnala pred 80 leti, proizvodnja pa je stekla po drugi svetovni vojni. Foto: BoBo
Tovarna celuloze v Krškem je stroje prvič zagnala pred 80 leti, proizvodnja pa je stekla po drugi svetovni vojni. Foto: BoBo

Sredi avgusta so v podjetju Vipap Videm uspešno sanirali tehnično okvaro, ki se je pojavila 19. julija kot posledica nepredvidenega strojeloma. Kot so zapisali, je vnovičen zagon tovarne po dvomesečnem zastoju povezan z nujno potrebno dokapitalizacijo podjetja, kar naj bi storili delničarji. Končna odločitev delničarjev bo znana 16. septembra. Poslovanje družbe je bistveno okrnjeno.

Izjav do takrat ne dajejo, zato se je Radio Slovenija za nekaj pojasnil obrnil na župana občine Krško Mirana Stanka.

"Imeli so določene tehnične težave, vendar imajo še večje težave s financami. Po izjavi direktorja, ki me je o tem tudi obvestil, pričakujejo odločitev investitorjev ali pa lastnikov tega podjetja nekje do 14. septembra, in sicer je to odločitev o dokapitalizaciji. Če bo prišlo do dokapitalizacije, bodo lahko nadaljevali proizvodnjo, sicer pa bo mogoč tudi stečaj," je pojasnil Stanko.

Češki lastniki so precej vlagali

Lansko pomlad so pod novim češkim lastnikom RIDG Holding začeli postopek prestrukturiranja. V širitev proizvodnje papirne embalaže za živila naj bi po takratnih napovedih vložili več kot devet milijonov evrov.

Zgodovina tovarne celuloze in papirja v Krškem sega v leto 1939, ko je slovenski tovarnar Franc Bonač na Vidmu pri Krškem, v tedaj industrijsko povsem nerazvitem Posavju, zgradil tovarno celuloze, v kateri je zaposlil 180 domačinov. Tovarno so nato vnovič zagnali po drugi svetovni vojni. Leta 2008 je pristala v rokah češkega finančnega ministrstva, ki jo je skušalo vse od prevzema družbe prodati, poroča Slovenska tiskovna agencija.