Gledališča in druge kulturne ter verske ustanove bodo spet lahko organizirale dogodke, a ob polovični zasedenosti sedišč. Foto: EPA
Gledališča in druge kulturne ter verske ustanove bodo spet lahko organizirale dogodke, a ob polovični zasedenosti sedišč. Foto: EPA

Udeležba na kulturnih dogodkih je sicer dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19. Zadnje pa ni pogoj za verske dogodke, ki se prav tako sproščajo.

Odlok o ponujanju kulturnih storitev

Začel je namreč veljati spremenjeni odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev uporabnikom, ki pa ne omejuje števila ljudi v primeru javne kulturne prireditve, kjer se obiskovalci lahko združujejo kot zaključena skupina na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje s področja vzgoje in izobraževanja.

Sorodna novica V pričakovanju obujanja kulturne dejavnosti: "Kar nekomu pomeni vera, pomeni drugemu kultura"

Negativen test tudi za nastopajoče

Odlok sicer določa tudi, da je izvajanje javnih kulturnih prireditev dovoljeno le pod pogojem, da nastopajoči enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo opravijo test na virus SARS-CoV-2, ki mora biti negativen.

Uporaba mask

Strežba in uživanje hrane in pijače na prireditvah nista dovoljena, potrebni pa sta 1,5-metrska razdalja med obiskovalci, če niso člani istega gospodinjstva, in v zaprtih prostorih uporaba zaščitnih mask. Uporaba mask ni obvezna za nastopajoče, ki izvajajo gledališke, glasbene in plesne dejavnosti.

Verski obredi brez dodatnih pogojev

Hkrati je začel veljati spremenjeni odlok, ki zadeva izvajanje verskih obredov. Ta tako v zaprtih prostorih kot na odprtih površinah omogoča zbiranje do 50 oseb, z največ 50-odstotno zasedenostjo sedišč in obvezno razdaljo 1,5 metra. Negativni test, cepljenje ali prebolelost covida-19 za udeležence niso pogoj.

Oba odloka veljata do 23. maja.

Rulete novogoriškega HIT-a se še ne bodo zavrtele. Foto: HIT
Rulete novogoriškega HIT-a se še ne bodo zavrtele. Foto: HIT

Vrata novogoriškega HIT-a bodo ostala zaprta

Tudi igralnice in igralni saloni bodo lahko v ponedeljek ponovno zavrteli rulete med 5. in 22. uro. Tako kot velja v kulturi, lahko polovico svojih zmogljivosti ponudijo gostom, ki so covid-19 preboleli, so cepljeni ali pa bodo imeli pri sebi negativen izvid testa.

A novogoriški HIT prihodnji teden še ne bo odprl svojih vrat, okoli 1500 zaposlenih pa bo še vedno na čakanju. Doma so že od 24. oktobra lani. "Hitove rulete bodo mirovale, avtomati se še ne bodo vrteli, vladna sprostitev polovičnih zmogljivosti ni pravi pogoj za ponovno odprtje, pravijo pri največjem igralničarju pri nas," je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič.

Pogoje, ki so nujni za odprtje, je pojasnil Tomaž Repinc, predsednik uprave družbe Hit. "Odvisno je od odprtja meja, HIit realizira več kot 90 odstotkov prihodkov iz tujine, predvsem Italije in Avstrije," je navedel.

Zaukazan obratovalni čas zgolj do 22. ure prav tako igralničarskemu cehu ne ustreza. "Omejitve do 22.00r za nas niso najboljše, vendar pozitivno gledamo na sprostitve," je nadaljeval Repinc.

Odpustili 200 ljudi

Zaposleni so medtem doma na čakanju z 80-odstotnim nadomestilom, prazne igralnice pa kopičijo izgube. V prvih treh mesecih zaprtja so tako po Repinčevih besedah imeli milijon evrov izgube na mesec. "V letu 2020 smo prejeli 13,5 milijona evrov pomoči, v letu 2021 pa dobrih 10 milijonov," je pojasnil in dodal, da brez državne pomoči Hit ne bi preživel.

Brez odpuščanja vseeno ni šlo, saj so v tem času odpustili 200 ljudi. "V tem trenutku imamo okoli 1590 zaposlenih, bili pa smo na 1775, morali se bomo prestrukturirati, to je izziv za naslednjih šest mesecev," je sklenil Repinc.

Vrata igralnice Hit ostajajo zaprta