Mercator za zdaj ostaja v slovenskih rokah. Foto: MMC RTV SLO
Mercator za zdaj ostaja v slovenskih rokah. Foto: MMC RTV SLO
Laščanom se izteka čas

Nadzorni svet je upravi Pivovarne Laško naložil tudi, da nadaljuje pogajanja z bankami upnicami glede reprograma posojil, je po končani seji v Ljubljani povedal prvi nadzornik Pivovarne Laško Vladimir Malenkovič.
Glede ustanovitve konzorcija, ki bi skupaj prodajal delež v Mercatorju, je po Malenkovičevih pojasnilih izredno pomembno mnenje urada za varstvo konkurence (UVK). "Odpirajo se tudi vprašanja o tem, ali je formiranje konzorcija sploh izvedljivo," je poudaril.
Imajo boljšo ponudbo
Če odločba UVK-ja omogoča skupni nastop, potem bodo k njemu pristopili, pa je dejal vodja Pivovarne Laško Dušan Zorko. Dodal je, da za zdaj sporazuma, ki bi pivovarni dal to, kar potrebuje, ni na mizi, saj ga niso podpisale ne banke ne oni.

Meni, da so storili to, kar je za skupino trenutno najboljše. "Imamo dva močna dokumenta, ki sta, vsaj po moji oceni in po oceni uprave, ki jo vodim, močnejša, kot je ponudba Agrokorja," je poudaril Zorko.
Čakajo jih trda pogajanja
Nadzorni svet je upravi Pivovarne Laško naložil tudi, da nadaljuje pogajanja z bankami upnicami glede reprograma posojil. Zorko je zagotovil, da družba ni insolventna, da pa "kot skrbni gospodarji" vodijo poslovanje tako, da napovedujejo prihodnost, v kateri je 30. junij izredno pomemben datum. Takrat namreč zapade večina posojil, ki pa jih bodo skušali reprogramirati.

Z vsemi bankami upnicami se poskušajo dogovarjati. Zorko sicer pričakuje, da bodo banke "razumne", tudi tiste, ki so upravo zadolžile, da je reprogram pogojen z odprodajo premoženja. "Naloga ne bo enostavna, verjetno bo težka," je ocenil.
Dodatne prodaje so otežene
Glede odprodaje drugih naložb, kot so Fructal, Delo, Večer, je Zorko poudaril, da niso "v stanju prodati tisto, kar bi želeli", in sicer zato, ker nimajo dovoljenj oz. soglasij ali pa ker ni kupcev.

Ob tem je še pojasnil, da bodo sredi maja podane nezavezujoče ponudbe za nakup deleža pivovarne v Fructalu, nato pa bodo izbrali najprimernejše in jih pozvali k resnosti ponudbe.

Pričakujejo se spremembe vodstva
Nadzorniki so danes po Malenkovičevih besedah razpravljali tudi o trenutnih razmerah v nadzornem svetu pivovarne. Predviden je namreč šestčlanski nadzorni svet (štirje predstavniki kapitala in dva predstavnika zaposlenih), trenutno pa v njem sedita dva predstavnika kapitala in en predstavnik zaposlenih.

"To je treba sanirati," je ocenil prvi nadzornik in dodal, da so se dogovorili, da bodo ustanovili nominacijsko komisijo, ki bo pripravila razpis za člane nadzornega sveta.

Laščanom se izteka čas