Letalski promet se je na določenih območjih skoraj popolnoma ustavil. Foto: Reuters
Letalski promet se je na določenih območjih skoraj popolnoma ustavil. Foto: Reuters

Po podatkih združenja se je trend počasnega okrevanja v letalskem prometu novembra lani ponovno obrnil navzdol. Po zaključku poletne potovalne sezone, ki je bila za letalski promet že tako ali tako katastrofalna, se je tako stanje še poslabšalo.

Minimalno povpraševanje

Povpraševanje po letalskih prevozih, merjeno glede na preletene kilometre, je bilo lani, v primerjavi z novembrom leta 2019, kar 70 odstotkov manjše. Skoraj identično zmanjšanje povpraševanja so zabeležili tudi v oktobru, kar kaže na precej ustaljen letni trend upada povpraševanja.

Prevozniki so opravili 58 odstotkov manj letov, ki pa so bili še dodatnih 23 odstotkov slabše napolnjeni. Stopnja napolnjenosti oziroma obremenjenosti letov je tako padla na 58 odstotkov, kar je najnižja zabeležena vrednost v zgodovini združenja.

Še slabša je slika v mednarodnem prometu, kjer je bilo povpraševanje novembra lani – v primerjavi z lanskim letom – skoraj 90 odstotkov manjše. To je še slabše od 88-odstotnega letnega upada v mednarodnem prometu. Tudi v mednarodnem prometu se je zmanjšalo število letov, za 77 odstotkov, obremenjenost pa je padla na prav tako rekordnih 41 odstotkov.

Globalne trende je še dodatno prizadel upad notranjega prometa v Evropi. Foto: EPA
Globalne trende je še dodatno prizadel upad notranjega prometa v Evropi. Foto: EPA

Šibkost velikih trgov

Največji upad so zabeležili na evropskem trgu, ki je bil glavni gonilni dejavnik za upad globalnega povpraševanja. To je predvsem posledica novih potovalnih omejitev in konca poletne potovalne sezone.

Ustavila se je tudi rast domačega prometa, ki je poleti še nekako obetal rešilno biljko za letalske prevoznike. Novembra se je tudi ta zmanjšal za 41 odstotkov.

"Že tako medlo okrevanje letalskega sektorja se je novembra popolnoma ustavilo. To je posledica odziva vlad, ki so na nove izbruhe odgovorile s še strožjimi omejitvami za potovanja" je povedal predsednik združenja Alexandre de Junica.

"Ukrepi bodo še povečali stisko zaposlenih v sektorju in edino upanje je, da bodo cepiva lahko dolgoročno rešila to težavo. Do takrat pa smo odvisni od različnih oblik hitrega testiranja, ki bi lahko omejila širjenje virusa in omogočila lažje potovanje. Vlade morajo razumeti in najti načine za rešitev krize v letalskem prometu. Koliko trpljenja, izgub služb in tegob morajo ljudje še pretrpeti, preden bodo odgovorni to razumeli?"

Zaposleni v letalskem prometu so poleg turističnih delavcev med najbolj prizadetimi v krizi. Foto: Reuters
Zaposleni v letalskem prometu so poleg turističnih delavcev med najbolj prizadetimi v krizi. Foto: Reuters