Levica trdi, da udeležba Madžarske za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo drugega tira ni bila nujna. Foto: BoBo
Levica trdi, da udeležba Madžarske za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo drugega tira ni bila nujna. Foto: BoBo

Matej T. Vatovec iz Levice je infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek pozval, naj odstopi od načrta, po katerem bi 200 milijonov kapitalskega vložka v gradnjo drugega tira zagotovili Madžari. Vatovec je namreč dejal, da se potrjujejo navedbe, na katere je njihova stranka opozarjala od začetka priprave zakona o gradnji drugega tira: "Ključni problem pri vsej tej zgodbi je ne samo finančna konstrukcija, ampak različne oz. nasprotujoče si izjave na eni strani vlade in predstavnikov podjetja 2TDK glede razpisanih pogojev za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo drugega tira," je opozoril.

Cerarjeva vlada in 2TDK zavajala z vključevanjem Madžarske?
Prejšnja vlada in družba 2TDK sta po Vatovčevem mnenju tako zavajali glede vključitve Madžarske oz. druge zaledne države v projekt, kar da naj bi bil pogoj za pridobitev evropskih sredstev. V Levici so namreč pridobili pogodbo Slovenije z Evropsko komisijo, iz katere izhaja, da soudeležba ni nujna.

Projekt je ovrednoten na 894 milijonov evrov, od katerih mora Slovenija in po možnosti drugi kapitalski partner zagotoviti nekaj manj 434 milijonov evrov. "Jasno je, da udeležba Madžarske ni noben pogoj, in delno pritrjuje, da je šlo za zavajanje, ki sta se jih šla takratni državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben in nekdanji direktor 2TDK Metod Dragonja," je bil kritičen Vatovec.

Bratuškova je sicer že večkrat izrazila prepričanje, da je drugi železniški tir Koper–Divača mogoče zgraditi brez Madžarske, bo pa Slovenija pogovore s sosednjo državo nadaljevala, saj bi jih bilo nekorektno kar prekiniti.

Levica: Evropa ni pogojevala sredstev za 2. tir
Levica: Evropa ni pogojevala sredstev za 2. tir