V Luki Koper so prepričani, da je kazen previsoka. Foto: MMC RTV SLO
V Luki Koper so prepričani, da je kazen previsoka. Foto: MMC RTV SLO
Pol milijona kazni za Luko Koper

Luka Koper je zlorabila prevladujoč položaj na trgu s pristaniško infrastrukturo, s tem ko je družbi S5 vleka ladij, ki v lasti Janeza Koprivca v letu 2008 onemogočila dostop do privezov za vlačilce v koprskem pristanišču in ji zavračala izdajo dovolilnice za privez in odvez ladij, je že oktobra lani odločil urad za varstvo konkurence, maja letos pa Luki tudi določil kazen.

V Luki Koper so sicer priznali zlorabo monopolnega položaja, ki jim jo je očital Jani Soršak, se pa ne strinjajo z višino kazni, zato so vložili zahtevo za sodno varstvo. "Pričakujemo, da bo sodišče ugotovilo, da je kazen nesorazmerna s kršitvijo," pravijo v podjetju. Na odločitev sodišča bi moralo po njihovim vplivati to, da je Koprivc že izgubil tožbo, ki jo je v zvezi s tem vložil zoper Luko Koper.

Luka Koper se je sklicevala na pomanjkanje prostora
Družba S5 vleka ladij se je na urad za varstvo konkurence obrnila januarja 2008, potem ko je od Luke Koper neuspešno zahtevala uporabo priveza za vlačilce v koprskem pristanišču. V Luki Koper so se ob tem sklicevali na pomanjkanje prostora v pristanišču. Vsi vlačilci namreč, kot pravijo v Luki, nimajo lastnih priveznih mest, privezani so drug ob drugega, pogosto se morajo tudi umikati večjim turističnim križarkam, ki priplujejo na potniški terminal.

Kršitev je trajala šest mesecev
Urad je ugotovil, da je imela Luka Koper prek svojih hčerinskih družb Adria Tow in Luka Koper INPO, ki sta bili edini izvajalki dejavnosti vleke in priveza ter odveza ladij, monopol nad izvajanjem teh storitev. Z zlorabo prevladujočega položaja je Luka Koper omejevala
konkurenco na trgu teh storitev. Kršitev je po ugotovitvah varuha konkurence Soršaka trajala približno šest mesecev oz. do uveljavitve uredbe o upravljanju koprskega pristanišča in podpisa koncesijske pogodbe. Z omenjeno pogodbo je odločanje o podeljevanju koncesije za vleko ladij v rokah Uprave RS za pomorstvo.

Pol milijona kazni za Luko Koper