Po lanskih zeleno-rdečih številkah naj bi se po napovedih Umarja letos znižali tako inflacija kot tudi gospodarska rast. Foto: MMC RTV SLO
Po lanskih zeleno-rdečih številkah naj bi se po napovedih Umarja letos znižali tako inflacija kot tudi gospodarska rast. Foto: MMC RTV SLO
Cene in inflacija
Sezona je sadje in zelenjavo na mesečni ravni nekoliko podražila. Foto: Reuters
Cene v primerjavi z aprilom višje

V primerjavi z aprilsko je mesečna stopnja inflacije tako višja za 0,3 odstotka, letna pa je glede na aprilski povprečni indeks nižja za 0,1 odstotka.

Do zvišanja cen je prišlo po podatkih Sursa v naslednjih skupinah: stanovanje (v povprečju za 2,2 %), prevoz (za 1,6 %), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,5 %), rekreacija in kultura (za 1,3 %), obleka in obutev (za 1 %), alkoholne pijače in tobak (za 0,7 %), gostinske in nastanitvene storitve (za 0,5 %), raznovrstno blago in storitve (za 0,3 %), stanovanjska oprema in izobraževanje (za 0,2 %).

Podobno kot v preteklih letih so se tudi letos v maju v skupini rekreacija in kultura najbolj povišale cene počitnic v paketu (tokrat za 2,9 %).

K skupni mesečni rasti cen so dražji naftni derivati prispevali 0,5 odstotne točke, po 0,2 odstotne točke dražji sezonski proizvodi in preostale majske podražitve, po 0,1 odstotne točke pa še dražja obleka in obutev ter počitnice v paketu.

Akcije naredile svoje
Maja smo znižanje cen zaznali le v skupini komunikacije (za 0,8 %). K znižanju so prispevale predvsem nove akcijske ponudbe telefonskih operaterjev.

Od lanskega maja do 7 odstotkov višje cene blaga
V enem letu so se cene najbolj povišale v naslednjih skupinah: hrana in brezalkoholne pijače (za 12,1 %), stanovanje (za 11,4 %), gostinske in nastanitvene storitve (za 9,9 %), stanovanjska oprema (za 5,7 %), alkoholne pijače in tobak (za 5 %), obleka in obutev ter izobraževanje (za 4,6 %).

Umar: Nafta in hrana
Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj ugotavljajo, da se v zadnjih mesecih že uresničujejo nekatera tveganja, ki so jih izpostavili pri pripravi pomladanske napovedi inflacije. Cena nafte namreč tudi v letošnjem letu strmo narašča, v prvih petih mesecih se je povišala že za več kot 35 odstotkov. Poleg tega je počasnejše od pričakovanj v začetku leta tudi umirjanje cen hrane. Zadnje napovedi kažejo, da bo v posameznih skupinah letos njihova rast na mednarodnih trgih najverjetneje celo višja od lanskoletne, še sporoča Umar.

Evroobmočje: Majska inflacija 3,6-odstotna
Evropski statistični urad Eurostat pa v prvi oceni poroča, da je majska inflacija na območju evra znašala 3,6 odstotka in je od aprilske višja za 0,3 odstotne točke.

Cene v primerjavi z aprilom višje