Po vsem svetu so skupaj z zadnjimi težavami odpoklicali s cest 400.000 Toyotinih vozil. Foto: EPA
Po vsem svetu so skupaj z zadnjimi težavami odpoklicali s cest 400.000 Toyotinih vozil. Foto: EPA

Lastnike Toyot so poklicali na servis tudi drugod po svetu.
Gre za zadnji udarec za avtomobilsko družbo, ki je v zadnjih mesecih odpoklicala več kot osem milijonov svojih modelov.



Ko so težave prejšnji teden prišle na dan, jo je vodstvo Toyote sprva opisalo kot "začasna zamuda pri zaviranju avtomobila na spolzkih ali luknjastih površinah". Pozneje so opis spremenili v "spremembo pri zavornem občutku". Ameriška admnistracija za prometno varnost je takoj sprožila preiskavo, potem ko je 125 lastnikov priusov tožilo o težavah pri zaviranju.

Ločeno je Toyota morala odpoklicati 8,1 milijona modelov zaradi težav s plinsko stopalko, ki se je bodisi zatikala v predpražnik, bodisi se ni hotela vrniti nazaj v položaj.

Za dve milijardi škode
Potem ko so že pred dnevi na slovenskem trgu odpoklicali 5.800 Toyotinih vozil, zdaj o pozivu 7.325 lastnikom Toyot, naj se oglasijo na najbližjem servisu, poročajo tudi iz Hrvaške. Tako kot v Sloveniji gre tudi pri naših sosedih za modele aygo, iQ, yaris, auris, corolla, verso, avensis in RAV4.

Rešitev za lastnike teh vozil pa naj bi bilo učinkovito - na obstoječi mehanizem stopalke za plin bodo vstavili jekleno ploščico, ki bo zmanjšala trenje.

Toyotini predstavniki predvidevajo, da bi končni stroški svetovnega odpoklica lahko znašali do dve milijardi ameriških dolarjev. Čeprav naj bi družba proračunsko leto marca vseeno končala z 880 milijoni dolarjev dobička, pa so zaradi odpoklica Toyotine delnice že padle za 20 odstotkov.