V središču razprave so bili gospodarska integracija Zahodnega Balkana, soočenje z regionalnimi izzivi ter izkoriščanje poslovnih priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje med državama, so sporočili z inštituta.

Kot je na forumu, ki sta ga inštitut in javna agencija Spirit pripravila v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Podgorici, Slovenskim poslovnim klubom v Črni gori in gospodarsko zbornico te države, poudaril slovenski veleposlanik Gregor Presker, v Črni gori aktivno deluje okoli 150 slovenskih podjetij. Poslovne priložnosti za slovenska podjetja so v informacijskotehnološki panogi, na področju okolja ter v pridelavi in proizvodnji hrane. Vedno več je tudi črnogorskih naložb v Sloveniji, kar je označil za spodbudno.

Direktor Inštituta za strateške rešitve Tine Kračun je poudaril, da morata državi pri medsebojnem sodelovanju razviti model, v katerem bodo dobavne verige hitre, učinkovite in kakovostne. To bo državama prineslo mednarodno konkurenčnost in prepoznavnost, je prepričan.

Predsednica Gospodarske zbornice Črne gore Nina Drakić je med drugim poudarila izkušnje slovenskega turističnega sektorja, ki so lahko v pomoč črnogorskemu turizmu pri nadaljevanju razvoja. Pomembna bo tudi podpora Slovenije na poti države v evropske integracije, je dodala.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za naložbe in razvoj konkurenčnosti v turizmu Olivera Blagojević Popović je ob tem poudarila, da je Črna gora ena najhitreje rastočih turističnih destinacij na svetu. Poslovno okolje je po njenem mnenju prijazno za vlagatelje.

V okviru panela sta potekali predavanji o varnosti in zaupanju. Generalni direktor direktorata za obrambno politiko na slovenskem ministrstvu za obrambo Roland Žel je črnogorsko pot v zvezo Nato postavil kot primer zgodbe o uspehu ter hkrati primer sodelovanja in podpore Slovenije.

Z direktorjem Agencije za zavarovalni nadzor Gorazdom Čibejem sta kot enega najpomembnejših ukrepov poudarila kibernetsko varnost. To še posebej velja za finančne ustanove in zavarovalnice. "Zavarovalnice so namreč peta najbolj izpostavljena tarča kibernetskih napadov na svetu," je dejal Čibej.

Potekala je tudi okrogla miza o gospodarski integraciji in sodelovanju na Zahodnem Balkanu, na kateri je izvršna direktorica Investicijsko-razvojnega sklada Črne gore Irena Radović poudarila multiplikativni učinek tujih naložb.

Lastnik gradbenega podjetja Zetagradnje, ki deluje tudi v Sloveniji, Blagota Baća Radović je med drugim poudaril priložnosti na področju krepitve energetske samozadostnosti. Posebej privlačne so po njegovih besedah naložbe na področju sončne energije.

Poslovnemu forumu je sledilo delovno kosilo udeležencev s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem na temo gospodarskega sodelovanja med državama.