SDH v vsakoletnem načrtu upravljanja opredeli cilje pri upravljanju posameznih naložb države ter tudi pričakovane denarne tokove iz te dejavnosti. Foto: BoBo
SDH v vsakoletnem načrtu upravljanja opredeli cilje pri upravljanju posameznih naložb države ter tudi pričakovane denarne tokove iz te dejavnosti. Foto: BoBo

Glede upravljanja državnih naložb v prihodnjem letu se je v zadnjem času zastavljalo predvsem vprašanje, kaj bo z načrtovano vzpostavitvijo posebnega državnega turističnega holdinga, ki je bil velika želja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in naj bi skladno s strategijo razvoja slovenskega turizma poskrbel za konsolidacijo in prestrukturiranje turističnih podjetij z državnim lastništvom s ciljem končne privatizacije in razvoja tako turističnih zmogljivosti kot destinacij.

Sorodna novica Počivalšek in Šircelj naj bi se dogovorila glede konsolidiranja slovenskega turizma

Potem ko je bilo lani storjenih že kar nekaj korakov k vzpostavitvi holdinga, pa se še čaka na enega ključnih, to je na konsolidacijo državnega lastništva v družbi Sava, pod katero sodi Sava Turizem.

Gre za odkup 43-odstotnega deleža sklada York v Savi. Poleg Yorka sta 46-odstotna lastnika Save še SDH in Kapitalska družba, vsi trije pa so tudi upniki družbe, do katerih ima Sava še za okoli 60 milijonov dolga, ki ga mora poplačati do konca junija prihodnje leto.

Danes pa so nadzorniki SDH-ja v letni načrt upravljanja kapitalskih naložb za prihodnje leto vključili tudi odkup deleža Save od sklada York. Neuradne informacije o dogovoru glede odkupa Yorkovega deleža v Savi je v nedeljo navajala tudi Televizija Slovenija. Cena, po kateri naj bi se to zgodilo, pa v načrtu ni zapisana, saj gre za pogajalska izhodišča – pred epidemijo se je za prevzem omenjala številka 45 milijonov.

Dokumentu, ki naj bi med drugim določal prihodnje korake pri oblikovanju posebnega turističnega holdinga, mora zdaj soglasje dati še vlada.

Počivalšek: Glede konsolidacije slovenskega turizma smo v koaliciji enotni

Kot smo že poročali, naj bi minister Zdravko Počivalšek zavezo države, da prevzame Savo, uspel doseči tudi s pogojevanjem sodelovanja SMC-ja v trenutni koaliciji. Počivalšek je sicer že popoldne na Twitterju zapisal, da je koalicija glede tega vprašanja enotna. "Enotni smo v odločitvi, da država turizem konsolidira," je tvitnil in dodal: "Strategija konsolidacije slovenskega turizma se izvaja že od leta 2017 dalje. Odkup deleža Yorka v Savi je le eden od korakov na tej poti, ki je bila začrtana še v prejšnjem mandatu in potrjena leta 2019 in v začetku tega leta. Glede tega smo si v koaliciji enotni."