Letala prevoznika Easyjet. Foto: EPA
Letala prevoznika Easyjet. Foto: EPA

K stavki so za konec tega tedna pozvali predstavniki sindikatov irskega Ryanairovega kabinskega osebja v Belgiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Portugalskem, medtem ko britanskemu Easyjetu v Španiji prihodnji mesec grozi devetdnevna stavka.

Predstavnik Ryanairovega sindikata v Franciji SNPNC Damien Mourgues je dejal, da podjetje ne spoštuje zakonodaje, povezane s počitkom. Sindikat sicer poziva tudi k dvigu plač kabinskemu osebju, ki še vedno prejema minimalno plačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kabinsko osebje bo po napovedih stavkalo v soboto in nedeljo.

Zaradi stavke, ki je že potekala 12. in 13. junija, je bilo v Franciji odpovedanih 40 Ryanairovih poletov oziroma okoli četrtina vseh.

Stavka pa julija grozi tudi Easyjetu. Ta naj bi potekala devet različnih dni na letališčih v Barceloni, Malagi in Palma de Mallorci.

Sindikat je sporočil, da ima špansko Easyjetovo kabinsko osebje z osnovno plačo 950 evrov mesečno najnižjo plačo med vsemi evropskimi bazami podjetja.

V Španiji sta tamkajšnja sindikata USO in Sitcpla zaposlene v Ryanairu pozvala k stavki ob začetku poletnih počitnic, med 24. junijem in 2. julijem. S pozivom k stavki želijo doseči dogovor, ki bo "zagotavljal dostojne delovne pogoje za vse zaposlene" pri Ryanairu, sta sindikata zapisala v skupnem sporočilu za javnost.

Ryanairovo osebje na Portugalskem naj bi medtem proti delovnim pogojem stavkalo med petkom in nedeljo, prav tako zaposleni v Belgiji.

Štiriindvajseturna stavka pilotov in kabinskega osebja, ki bo prizadela polete irskega nizkocenovnega prevoznika, pa se v soboto po poročanju AFP-ja obeta tudi v Italiji. Ti podjetje pozivajo k spoštovanju minimalne plače v sektorju v skladu z nacionalnim sporazumom.

Stavke prihajajo v času, ko letalski promet po sprostitvi proticovidnih ukrepov okreva in se številne letalske družbe, ki so v času pandemije odpuščale, zdaj spopadajo s hudim pomanjkanjem delovne sile, zaradi česar so prisiljene odpovedovati polete.