Foto:
Foto:

Družba, v kateri sta združena AirAsia in Fly Asian Express, bo imela za izhodišče Kuala Lumpur, letala pa bodo malezijsko prestolnico povezala s Kitajsko, Indijo in Evropo. AirAsia X načrtuje tudi povezovanje z drugimi nizkocenovnimi prevozniki, neuradno z družbama Virgin in Easyjet. Edina evropska destinacija za zdaj je Velika Britanija, vendar še ni znano, ali bodo letala pristajala na londonskem Stanstedu ali v Manchestru. Cene vozovnic naj bi bile do polovico nižje od cen običajnih letalskih prevoznikov.

Družba se je odločila, da bo za zdaj kupila 20 novih letal, vendar bo odločitev o tem, ali bodo letala tipa boeing 777-300ER ali Airbusovi modeli 330-300, sprejeta do konca januarja. AirAsia ima za zdaj okoli 40 letal, v prihodnjih letih pa namerava svojo floto dopolniti s še 100 novimi Airbusovimi letali tipa 320.

Malezijski letalski prevoznik je v letu 2006 prepeljal 10 milijonov potnikov, v letu 2007 pa bi jih lahko do 18 milijonov. Nizkocenovnik AirAsia X naj bi prvo leto skupno prepeljal 500.000 potnikov.